Posibilitatea organizării contabilității în partidă simplă și flexibilitatea mai mare în ceea ce privește operațiunile cu numerar în cadrul activității desfășurate îi determină pe mulți antreprenori să prefere înregistrarea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI) sau întreprinderi familiale (ÎF).
Înființarea sau modernizarea și extinderea unor unități de procesare alimentară este posibilă în cadrul submăsurilor 4.2 și 4.2.A, ambele având un buget cumulat de 112 milioane de euro, împărțit astfel:
- • submăsura 4.2 Investiții în procesarea și marketingul produselor agricole beneficiază de un buget total de 100 de milioane de euro;
- • submăsura 4.2.A Investiții în procesarea și marketingul produselor pomicole are la dispoziție fonduri totale de 12 milioane de euro.
Înregistrarea proiectelor se face doar în sistem electronic, prin intermediul platformei existente pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale până cel târziu 30 septembrie 2017 la ora 16.00.
În cadrul ambelor măsuri de finanțare, bugetul este împărțit între înființarea unor unități noi (60% din fonduri) și modernizarea și extinderea unor unități de producție existente (40% din buget).
Iată câteva idei de afaceri dintre cele care pot primi finanțare în cadrul acestor două programe de finanțare:
- centre de colectat lapte;
- fabrici de lactate și brînzeturi;
- abatoare și carmangerii;
- fabrici de sucuri naturale;
- fabrici de gemuri și compoturi din fructe;
- fabrici de producție a legumelor murate;
- fabrici de sosuri, paste obținute din legume;
- fabrici de procesare a mierii de albine.
Iată ce pași trebuie să facă un PFA pentru a obține finanțare nerambusabilă:
1. Înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC)
Alături de alte categorii de solicitanți eligibili, sumbăsurile 4.2 și 4.2.A permit finanțarea întreprinderilor înființate în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
În plus, finanțarea nerambusabilă poate fi accesată inclusiv de către solicitanții înființati în anul depunerii cererii de finanțare, care nu au istoric și bilanț contabil încheiat. Astfel, primul pas pentru accesarea fondurilor nerambursabile disponibile unităților de procesare alimentară este înregistrarea la ONRC.
Documentele necesare și pașii pe care trebuie să îi parcurgi sunt detaliați pe site-ul ONRC.
Atunci când solicitantul are istoric și activitate economică desfășurată, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) solicită la depunerea cererii de finanțare atașarea Formularului 200, respectiv Declarația specială privind veniturile realizate în anul precedent depunerii proiectului ce trebuie să fie înregistrată la Administraţia Financiară, iar rezultatul brut obţinut anual nu poate fi negativ.
În situația în care întreprinderea este înființată în trecut, însă nu a avut activitate anterior depunerii proiectului se atașează cererii de finanțare declarația de inactivitate înregistrată la Administrația Financiară.
2. Pregătirea planului de afaceri
Planul de afaceri reprezintă cel mai important și cel mai complex document solicitat antreprenorului la depunerea cererii de finanțare. Conține informații privind solicitantul și activitatea desfășurată în trecut de acesta, dar și detalierea proiectului și prezentarea surselor de finanțare avute în vedere pentru implementarea corectă a tuturor activităților prevăzute.
Planul de afaceri este întocmit de către o firmă de consultanță în mod individual (atunci când investiția cuprinde doar bunuri, servicii, echipamente, utilaje și active necorporale) sau alături de o firmă de proiectare (atunci când beneficiarul investiției urmărește realizarea unor lucrări de construcții și montaj echipamente).
Iată structura cadru a unui plan de afaceri:
- informații generale privind obiectivul de investiții: această secțiune prezintă informații precum denumirea proiectului de investiții și beneficiarul investiției;
- situaţia existentă şi necesitatea realizării proiectului de investiţii: În cadrul acestei secțiuni se va fundamenta necesitatea şi oportunitatea investiţiei, oferind destule informații pentru înțelegerea de către evaluator a tehnologiei utilizate, a potențialului de creștere al afacerii, a problemelor cu care se confruntă societatea sau sectorul de activitate și modalitatea propusă pentru rezolvarea acestora;
- costurile estimative ale investiţiei: se vor obține și se vor atașa proiectului oferte financiare și tehnice pentru achizițiile vizate sau extrase din baza de date cu prețuri de referință pe care AFIR a constituit-o la dispoziția beneficiarilor;
- graficul de realizare fizică și financiară a investiției: această secțiune cuprinde informații despre activitățile și subactivitățile preconizate, costurile implicate și durata propusă parcurgerii etapelor principale ale proiectului;
- analiza financiară a proiectului cuprinde veniturile și cheltuielile generate de către proiect, dar și estimări privind evoluția viitoare a afacerii: flux de numerar, bilanț contabil prognozat, cont de profit și pierdere estimat;
- planul financiar al proiectului prezintă informații privind sursele de finanțare ale proiectului, indicât totodată și proveniența banilor solicitați pentru cofinanțarea investiției (fonduri proprii sau credite bancare).
Etapele și modalitatea de întocmire a unui plan de afaceri au fost detaliate în cadrul acestui articol.
3. Obținerea documentelor necesare
Pregătirea și depunerea unui proiect presupune obținerea unor documente suplimentare care se vor atașa în format electronic alături de planul de afaceri.
Toate aceste documente sunt menționate în cadrul cererii de finanțare și pot fi diferite în funcție de specificul investiției (cu sau fără construcții) sau de vechimea solicitantului (cu sau fără istoric).
Iată principalele documente necesare depunerii unui proiect pentru înființarea sau modernizarea unui centru de procesare a produselor alimentare:
- documente care să certifice proprietatea sau dreptul de folosință asupra terenului și a infrastructurii care va servi drept amplasament pentru viitorul proiect;
- certificat de urbanism în cazul proiectelor care urmăresc realizarea de lucrări de construcții;
- autorizație sanitară sau adresă / notificare prin care este certificată conformitatea proiectului cu legislația sanitară aplicabilă;
- certificat de conformitate pentru produsele ecologice sau tradiționale;
- precontracte sau contracte încheiate cu comercianți în vederea asigurării pieței de desfacere pentru produsele obținute;
- declarații pe proprie răspundere în vederea respectării condițiilor de eligibilitate solicitate la depunerea cererii de finanțare;
- alte documente relevante, precum: oferte financiare și tehnice, extrase din baza de date cu prețuri de referință, Certificatul de înmatriculare al întreprinderii, copie a cărții de identitate a responsabilului de proiect și diplomele de studii relevante în vederea implementării optime a proiectului.
4. Completarea cererii de finanțare aferentă proiectului
Cererea de finanțare este primul document amintit atunci când se anunță condițiile în care finanțările nerambursabile pot fi accesate, însă este ultimul document care se completează în practică, întrucât cuprinde informații cuprinse atât în cadrul planului de afaceri, cât și în celelalte documente prezentate anterior.
Cererea de finanțare este un formular standardizat care se completează cu informații privind solicitantul, obiectivele proiectului și bugetul solicitat la finanțare.
Este foarte important ca informațiile prezentate în cadrul cererii de finanțare să fie corelate cu cele cuprinse de alte documente aferente proiectului de investiții.
Instrucțiuni pentru completarea cererii de finanțare se pot regăsi în cadrul acestui articol
5. Depunerea documentației complete se face doar electronic
Documentația completă se încarcă și se depune doar în format electronic prin intermediul aplicației create de către AFIR și disponibilă pe site-ul insituției.
Documentele se încarcă și se transmit din contul de utilizator, solicitantul având posibilitatea de a salva documentația pentru o completare ulterioară. După transmiterea proiectului nu se mai pot face modificări în planul de afaceri, în cererea de finanțare sau în cadrul celorlalte documente transmise.
Cererea de finanţare poate fi încărcată în sistemul AFIR și este admisă pentru verificarea eligibilității și a criteriilor de selecţie, în cazul în care autoevaluarea scorului (punctajului) solicitantului este mai mare sau egală cu pragul de calitate al lunii în care a depus Cererea de finanțare. În caz contrar, cererile de finanțare devin neconforme.
Doar solicitanții care au parcurs toate etapele de verificare și au obținut un punctaj suficient de mare vor putea semna contractele de finanțare și vor demara procedura de implementare a planurilor de afaceri prezentate.
6. Evaluarea documentației transmise
După transmiterea documentației, aceasta va fi repartizată spre verificare astfel:
- proiectele fără construcții vor fi verificate de către evaluatori ai Oficiilor Județene ai AFIR;
- proiectele care cuprind și construcții vor fi verificate de către evaluatori ai Centrelor Regionale ai AFIR.
În cadrul procesului de evaluare, solicitanții pot fi nevoiți să ofere informații suplimentare în scopul înlesnirii procesului de verificare a documentației transmise.
Antreprenorii selectați în cadrul acestui proces de evaluare vor semna contractele de finanțare și vor demara implementarea proiectelor propuse, cu respectarea bugetului propus și a activităților descrise.
7. Implementarea proiectelor de investiții
Proiectele vor trebui implementate conform documentației transmise și aprobate, astfel că orice solicitare de modificare trebuie să fie justificată și nu poate fi pusă în practică decât cu acordul finanțatorului.
Iată principalele obligații pe care beneficiarul le are în această etapă:
- achiziția în condiții de piață a bunurilor, lucrărilor și serviciilor necesare;
- respectarea bugetului preconizat, orice depășire fiind suportată integral din fonduri proprii;
- repectarea termenelor prevăzute pentru implementarea diverselor acțiuni, dar și pentru termenul limită la care proiectul trebuie să fie finalizat;
- crerea locurilor de muncă pe care beneficiarul investiției și le-a asumat;
- depunerea cererilor de rambursare pentru cheltuielile efectuate.
Beneficiarul poate solicita avans de până la maxim 50% din valoarea eligibilă nerambursabilă, la data depunerii Cererii de finanţare sau până la data depunerii primului dosar al Cererii de plată la Autoritatea Contractantă.
Pentru a beneficia de rambursarea avansului, beneficiarul este obligat să depună o garanţie financiară, care să acopere avansul în procent de 100%, eliberată de către o instituţie financiară bancară sau nebancară din România.
Comentarii articol (0)