Un concurs de admitere în magistratură va avea loc în perioada următoare, potrivit anunțului recent publicat de INM. Sunt scoase la concurs 60 de posturi de judecător la judecătorii și 35 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, dar există și eventualitatea suplimentării posturilor.
Dacă ne uităm la concursurile precedente, o să observăm că, la selecția dosarelor, candidații sunt respinși din cauză că nu îndeplinesc condiția vechimii minime de cinci ani.
Potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, candidații care vor să fie numiți în posturi de judecători și procurori, prin concurs, trebuie să îndeplinească (și) condiția vechimii în specialitate de cel puțin cinci ani. Legea se referă însă numai la următoarele categorii de persoane care se pot înscrie cu succes:
- foștii judecători și procurori care și-au încetat activitatea din alte motive, dar nu din vina lor;
- personalul de specialitate juridică din Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional de Criminologie, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice şi din Institutul Naţional al Magistraturii (care este oricum asimilat judecătorilor şi procurorilor în ceea ce priveşte drepturile şi îndatoririle);
- avocați;
- notari;
- asistenții judiciari;
- consilierii juridici (chiar dacă nu sunt încriși în asociații profesionale, întrucât nu este obligatoriu, conform Legii nr. 514/2003);
- personalul de probațiune cu studii superioare juridice;
- ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice;
- grefierii cu studii superioare juridice;
- persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului;
- cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat;
- magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Atenție! În toate cazurile, e vorba de persoane licențiate în drept/științe juridice.
Cel care nu are vechimea necesară într-una dintre aceste profesii nu va fi admis în concurs. Spre exemplu, nu se poate înscrie un practician în insolvență, un jurisconsult, un mediator (care de cele mai multe ori nu are nici studii de drept), ori cei care au îndeplinit funcții de consilier în organele statului (este obligatoriu ca încadrarea să fie de consilier juridic, pentru că există numeroase diferențe între consilier/jurisconsult și consilier juridic). De asemenea, nu sunt incluși pe listă în Legea nr. 303/2004 și nu pot să fie admiși nici executorii judecătorești.
Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, cei cinci ani de vechime trebuie să se împlinească cel târziu la data susținerii primei probe din concurs, adică proba scrisă - care pentru concursul de admitere ce se organizează pe 20 mai 2018. Ceea ce înseamnă că și o zi lipsă din calcul acestui termen va duce la descalificarea candidatului.
Pentru a dovedi vechimea în specialitate (fie că vorbim de o perioadă de cinci ani neîntreruptă, fie de mai multe perioade care însumează cinci ani), la dosarul de înscriere trebuie depuse acte doveditoare. Însă actele cu care se face dovada vechimii nu sunt aceleași pentru toată lumea: pe de-o parte, pentru cei care lucrează cu contract de muncă, actul doveditor al vechimii este adeverința de vechime (care la stat are un format standard), însă pentru notari sau avocați este vorba despre alte documente, eliberate de organele profesiei (barouri, spre exemplu).
Notă: Pentru a dovedi vechimea până la 31 decembrie 2010, candidații trebuie să prezinte carnetul de muncă, întrucât la acea dată nu exista adeverința de vechime.
Comentarii articol (1)