În Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice există și un tip de procedură în care vor putea să-și ceară insolvența și pensionarii sau cei care nu mai pot munci și care nu mai fac față datoriilor. Este vorba de al treilea tip de procedură de insolvență personală, denumită procedură simplificată și care va putea fi folosită odată ce legea intră în vigoare, adică începând din luna august.
Condițiile pentru a cere insolvența în procedură simplificată sunt următoarele, conform legii:
- datornicul să fie domiciliat/să aibă reședința în țară de măcar șase luni;
- să fie în stare de insolvență (adică să nu existe vreo șansă rezonabilă să-și revină cu banii în cel mult 12 luni); insolvența datornicului se prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenței, nu a plătit datoria sa față de unul sau mai mulți creditori;
- să nu mai fi fost implicat într-o procedură de insolvență (de oricare fel) și care să se fi finalizat cu ștergerea datoriilor în ultimii cinci ani;
- datornicul să nu fie în alte situații în care legea nu-i recunoaște dreptul la a-și cere insolvența de orice fel (care sunt, mai exact, acest situații, aflați de aici);
- datoriile sale sunt de cel mult zece salarii minime pe economie (adică de cel mult 14.500 de lei);
- datornicul să nu aibă bunuri și venituri care să poată fi urmărite, adică folosite pentru acoperirea datoriilor - regăsiți aici un material care vă explică ce bunuri nu vor putea fi urmărite într-o procedură de insolvență, potrivit legii în discuție;
- datornicul să aibă peste vârsta standard de pensionare sau să-și fi pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.
Notă: Dacă un pensionar sau o persoană care și-a pierdut total/parțial capacitatea de muncă nu îndeplinește condițiile de mai sus, spre exemplu, pentru că are datorii peste 14.500 lei, nu înseamnă că nu are deschisă calea altei proceduri de insolvență.
Exact ca în cazul celorlalte două tipuri de procedură (cea prin plan de rambursare a datoriilor și cea prin lichidare de active), datornicul care îndeplinește condițiile de mai sus va putea să facă o cerere de intrare în procedura simplificată la comisia de insolvență de care aparține cu domiciliul.
"Comisia de insolvență, analizând cererea debitorului și actele depuse în susținerea acesteia, dacă apreciază că debitorul întrunește condițiile prevăzute la art. 65 (adică cele expuse mai sus - n.red.), sesizează instanța competentă în vederea constatării îndeplinirii condițiilor pentru aplicarea procedurii simplificate de insolvență", potrivit legii. Dacă instanța de judecată e de acord că toate condițiile de mai sus sunt îndeplinite, va aproba intrarea în procedură pentru datornicul insolvent.
Trei ani de obligații stricte pentru a scăpa de datorii
De la momentul când instanța dă sentința, procedura va începe în mod oficial și se vor suspenda automat măsurile de executare silită care-l vizează pe datornic. Potrivit legii, datornicul în insolvență va avea următoarele obligații pentru următorii trei ani de la deschiderea procedurii:
- să plătească datoriile, pe măsură ce devin scadente;
- să nu ia alte împrumuturi;
- să-i trimită, anual, comisiei de insolvență o informare cu privire la situația sa financiară;
- să-i spună imediat comisiei dacă obține orice sume de bani de peste 775 lei față de nivelul declarat prin cererea de insolvență;
- să anunțe comisia atunci când dobândește bunuri sub orice formă, chiar și prin donații sau moșteniri de peste 1.450 lei.
"La expirarea termenului de 3 ani (...) comisia de insolvență emite o decizie de încetare a aplicării procedurii simplificate de insolvență prin care constată îndeplinirea de către debitor a obligațiilor care i-au revenit pe parcursul procedurii și a condițiilor pentru eliberarea de datorii reziduale", scrie în Legea nr. 151/2015.
Așadar, de respectarea cu strictețe a obligațiilor de mai sus va depinde și eliberarea insolventului de datorii. Dacă nu va respecta vreuna dintre acele obligații, procedura sa va fi un eșec și, ca atare, va fi închisă.
Eliberarea de datoriile care au rămas neacoperite la finalul celor trei ani se va face în felul următor: în termen de 60 de zile de la data când procedura e oficial închisă, datornicul va putea face o cerere la instanță pentru a obține ștergerea datoriilor; instanța, analizând toate documentele în legătură cu datornicul și cu modul cum a decurs procedura sa de insolvență, va aproba ștergerea datoriilor care au mai rămas. Prin urmare, tot ceea ce va rămâne neacoperit în urma celor trei ani, va fi șters din contul datornicului și acesta va merge mai departe fără datorii.
Comentarii articol (0)