Probabil că uneori nu ați fost siguri ce fel de întrebări o să vi se pună sau cum trebuie să răspundeți și care este, până la urmă, scopul unui audit într-o firmă și valoarea pe care o aduce.
În acest articol voi vorbi despre scopul auditului precum și diferența între auditul intern și auditul financiar.
Conceptul de audit și misiuni de asigurare
Atât auditul intern, cât și auditul financiar fac parte dintr-o grupă mai mare de misiuni, numite misiuni de asigurare.
Nu vă gândiți că firma își face o asigurare, dar nici prea departe nu suntem de asta. :)
Misiunile de asigurare implică o evaluare independentă a unei arii făcută de un expert și emiterea unei opinii sub forma unui raport.
Firmele pot apela la diverse tipuri de misiuni de asigurare. Spre exemplu:
- revizuirea unui cash flow estimat, care va fi furnizat băncii în scopul obținerii unui împrumut;
- auditul financiar al situațiilor financiare ale firmei pentru anul 2016;
- revizuirea calcului impozitului pe profit la data de 31.12.2016;
- auditul intern pentru procesul de vânzări;
- evaluarea clădirilor unei firme de către un evaluator autorizat.
Voi prezenta în amănunt două tipuri importante de audit întâlnite în practică.
Auditul financiar:
Scop:
- auditorul financiar evaluează dacă situațiile financiare pregătite de firmă reflectă imaginea fidelă a afacerii (nu includ erori materiale, fie ele cauzate de greșeli sau fraude);
- situațiile financiare ale firmei sunt în responsabilitatea managementul firmei și reflectă performanța financiară a acestuia. Există riscul ca managementul să prezinte situația financiară a firmei într-o lumină mai optimistă decât realitatea :) sau să existe erori în sumele prezentate;
- de aceea, o opinie independentă emisă de auditorii financiari asupra situațiilor financiare are scopul de a crește gradul de încredere al acționarilor sau alți utilizatori ai situațiilor financiare (băncile, furnzorii, potențali investitori etc).
Linia de raportare: Auditorii financiari sunt numiți și raportează acționarilor firmei.
Statut: Auditul financiar este realizat de firme de audit, independente de firma auditată.
Când se face: De cele mai multe ori, auditul financiar se face ca urmare a unei cerințe legale (pentru firmele care îndeplinesc anumite criterii). Este foarte posibil ca acționarii să dorească să facă un audit financiar, chiar dacă nu este o obligație legală.
Așadar, în cazul unui audit financiar, întrebările și evaluările făcute de auditori vor fi legate de verificarea acurateții sumelor prezentate în situațiile financiare (bilanț, cont de profit și pierdere, situația cash flow-ului, situația mișcărilor de capital și notele)
Când vor identifica că anumite sume prezentate nu sunt corecte cu o diferență materială, atunci vor cere ajustarea situațiilor financiare pentru a prezenta o imagine corectă.
Este important să înțelegem că asigurarea furnizată de auditorii financiari (opinia) nu este o asigurare absolută, ci o asigurare rezonabilă, ca urmare a unor limitări (spre exemplu, nu pot testa 100% din tranzacții). Oricum, este un grad mare de asigurare.
Auditul intern
Scop:
- auditorii interni pot acoperi o arie vastă de evaluări/ revizuiri, în funcție de cerințele managementului;
- orice firmă este expusă la diverse riscuri. Managementul este responsabil să identifice riscurile majore (Risk Management) și să contracareze aceste riscuri prin implementarea unui sistem de controale interne. Auditorii interni, prin misiunile de audit de procese, vor evalua dacă riscurile sunt corespunzător gestionate de management (altfel spus, dacă sistemul de controale interne implementat de management funcționează corespunzător);
- exemple: revizuirea înregistrărilor contabile, revizuirea sistemului de controale interne, audit de procese: vânzări, achiziții, producție, HR, investigații pentru suspiciuni de fraude, audituri IT, etc.
Linia de raportare: Auditorii interni raportează Consiliului de Administrație al firmei sau Comitetului de Audit. Pentru a-și asigura independența nu trebuie să fie subordonați managementului operațional pe care îl auditeaza.
Statut: Auditul intern poate fi un departament în cadrul firmei sau funcția poate fi externalizata.
Când se face: Auditurile interne nu sunt obligatorii, managementul companiei, în funcție de evaluarea riscurilor, decide dacă va implementa o funcție de audit intern, care va avea misunea să facă diverse misiuni de audit în funcție de cerințele managementului și evaluarea riscurilor.
Așadar, în cazul unui audit intern, întrebările și evaluările făcute de auditori vor fi legate de scopul precis al misiunii. În cazul auditului de procese, auditorii verifică dacă procesul se desfășoară conform procedurilor, dacă legislația aplicabilă este respectată, identifică riscuri posibile și verifică dacă sunt mitigate prin controale.
Atunci când identifică deficiențe (riscuri), auditorii interni propun recomandări și agreează cu managementul responsabil acțiuni de corecție.
Indiferent de tipul auditului, pentru un rezultat cât mai bun al auditorilor este important:
- auditorii să înțelegă cât mai bine specificul firmei și aria pe care o auditeaza (aici este important ca firma auditată prin reprezentanții ei să furnizeze cât mai multe detalii);
- o planificare și supervizare bună a misiunii de audit (evaluarea riscurilor potențiale, numirea unei echipe de auditori care au competențele necesare, supervizare adecvată a misiunii);
- o colaborare bună între auditori și managementul firmei pe tot parcursul auditului;
- toate deficiențele identificate de auditori trebuie discutate și confirmate cu managementul;
- o deschidere din partea managementului în ceea ce privește acest tip de verificare (accentul trebuie să se pună pe corecția cât mai rapidă a deficiențelor și nu pe penalizarea managerilor din ariile cu probleme).
Auditorii sunt uneori asimilați cu polițiștii, personal îmi place mai mult să asimilez munca auditorilor cu cea a doctorilor. Chiar dacă nu e plăcut să fii auditat, aceste misiuni sunt importante pentru firmă și management, pentru că pot identifica deficiențe importante și pot preveni riscuri. Este ca mersul la dentist: nimănui nu-i place să meargă, dar cu toții înțelegem că trebuie să mergem, ca să ne fie bine.
Considerați că misiunile de audit aduc valoare firmei?
Pentru articole și studii de caz din domeniul Management Financiar și Controlling în firme, vizitează blogul www.alinademeter.ro.