AEGRM va deveni Registrul Național de Publicitate Mobiliară, dacă Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 și pentru completarea Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil va ajunge să intre în vigoare. Actul a fost adoptat azi de Senat, dar mai trebuie să treacă de votul decisiv al deputaților și de aprobarea șefului statului pentru a putea fi publicat în Monitorul Oficial și a-și produce efectele.
Printre modificările pe care le va aduce se numără și modul în care persoanele fizice/juridice vor putea cere autorizare pentru a fi operatori în Registru. Autorizarea este dată pentru trei ani, de către Ministerul Justiției, și poate fi reînnoită.
"Au dreptul să efectueze înregistrarea avizelor de înscriere în Registru a avizelor de înscriere doar operatorii autorizați şi agenţii împuterniciți ai acestora, Autoritatea de Supraveghere și Asociaţia operatorilor", scrie în proiectul adoptat azi de Senat.
Potrivit proiectului, condițiile de autorizare ca operator ce vor trebui îndeplinite cumulativ sunt următoarele:
- să subscrie o poliță de asigurare pentru răspundere profesională;
- să nu fi fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002; condiția va trebui îndeplinită și de persoana fizică împuternicită să reprezinte legal persoana juridică;
- să nu fi fost sancționat definitiv pentru fapte prevăzute de legislația privind disciplina fiscală, contabilă și financiară;
- să nu fie în stare de insolvență, făcând dovada acestui fapt printr-o declarație pe propria răspundere;
- să aibă aprobarea organului competent pentru desfășurarea unei astfel de activități, în cazul în care această aprobare este necesară.
În forma sa actuală, OG nr. 89/2000 nu prevede aceste condiții, dar prevede o serie de criterii care sunt avute în vedere la acordarea autorizării. Deși în forma propusă inițial de Executiv se aduseseră mai multe criterii de acordare a autorizării, în forma ce a trecut azi de Senat acestea nu au mai fost preluat. Criteriile sunt cele referitoare la numărul de birouri, resursele financiare suficiente, folosirea de noi tehnologii și deschiderea către publicul larg.
Autoritatea de Supraveghere va stabili un conținut și un punctaj pentru fiecare dintre criteriile de autorizare, potrivit actului votat azi de Senat, iar autorizația de operator în Registru va fi acordată pentru un punctaj minim de 90 de puncte din 100.
O modificare importantă adoptată azi de Senat este cea privitoare la o interdicție ce privește instituțiile de credit: "Nu pot dobândi calitatea de operator sa agent împuternicit instituțiile de credit, societățile din domeniul asigurărilor și formele de exercitarea profesiei de executor judecătoresc", scrie în proiectul adoptat azi.
Obligația de a avea exclusiv o poliță de răspundere civilă, abandonată
Executivul a propus ca scrisoarea de garanție de la o instituție de credit să nu mai fi admisă pentru răspunderea profesională a operatorilor. În Senat, la comisiile de specialitate, s-a renunțat la această propunere, ceea ce înseamnă că operatorii vor putea să garanteze pentru eventualele prejudicii rezultate din operarea în Registru atât prin subscrierea unei polițe de asigurare la o societate de asigurare, cât și printr-o scrisoare de garanție.
"Operatorii de drept ai Registrului sunt exceptați de la obligația garantării răspunderii civile profesionale", scrie în forma proiectului adoptată de Senat azi.
Limita minimă a răspunderii profesionale pe perioada asigurată va fi, potrivit actului, de 1.000.000 de euro. "După autorizarea de către Autoritatea de Supraveghere, operatorul/agentul autorizat efectuează cursuri de pregătire a personalului specializat care deservește Registrul. Pe toată durata autorizării, operatorul/agentul autorizat de Autoritatea de Supraveghere vor asigura formarea profesională continuă, condiţiile urmând a fi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare a Asociaţiei operatorilor. Cheltuielile ocazionate de instruirea personalului intră în sarcina operatorului/agentului autorizat", mai prevede proiectul de lege.
Notă: Agenții de operare în registru sunt împuterniciți de operatori să facă direct activitatea de operare în Arhivă (pe viitor, Registru). Mai exact, e vorba de activitatea de înregistrare a avizelor de înscriere şi certificare a rezultatelor căutărilor în arhivă.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. El trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.