Anumite taxe nu vor mai fi plătite de solicitanți pentru înscrierea anumitor avize în AEGRM, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 și pentru completarea Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil. Actul a obținut marți votul senatorilo și urmează să se aplice numai dacă e votat și de deputați, votul lor fiind decisiv aici, dar și după ce e aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
În plus, odată ce actul se va aplica, AEGRM va deveni Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM).
Concret, iată pentru ce avize de înscriere nu se mai plăti nimic în viitor:
- avizul de reactivare a avizului de ipotecă inițial (30 lei);
- avizul de reactivare a avizului de fiducie inițial (60 lei);
- avizul de reactivare a avizului specific inițial (40 lei);
- avizul de reactivare a avizului de ipotecă inițial - creanțe securitizate (30 lei);
- avizul de reactivare a avizului de ipotecă inițial - obligațiuni ipotecare (30 lei).
"Pentru avizul de reactivare a avizului de ipotecă inițial, avizul de reactivare a avizului de fiducie inițial, avizul de reactivare a avizului specific inițial, avizul de reactivare a avizului de ipotecă inițial - creanțe securitizate și avizul de reactivare a avizului de ipotecă inițial - obligațiuni ipotecare nu se plătește taxă de înscriere în Registru. Sunt scutite de la plata taxelor de înscriere în Registru avizele de înscriere a măsurilor asigurătorii dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal", prevede proiectul.
Notă: AEGRM e un sistem de evidență a priorității ipotecilor mobiliare și de publicitate, structurat pe persoane și bunuri, care asigură înregistrarea operațiunilor privind ipotecile mobiliare, a operațiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevăzute de lege, precum și publicitatea operațiunilor juridice prevăzute de lege. Actele sub semnătură privată pot să fie înscrise în AEGRM pentru a putea funcționa ca titluri executorii, potrivit noilor condiții din Codul de procedură civilă (însă numai cele cărora legea le recunoaște această calitate).
În altă ordine de idei, așa cum vă spuneam și aici, operatorii din Arhivă (Registru) vor avea de îndeplinit și o serie de condiții de autorizare pentru a face activitatea de operare. Printre aceste condiții se va număra și procurarea unei polițe de asigurare civilă profesională pentru o limită minimă de un milion de euro.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. El trebuie să fie votat în Camera Deputaților, aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)