1. Ce i se poate întâmpla soției care-și ia copiii și pleacă din căminul conjugal?
Violențele fizice și psihologice din familie pot aduce soții în situații extreme, de multe ori chiar dăunătoare pentru copii. Pentru a evita astfel de lucruri, o soție dorește să plece de acasă împreună cu copiii, departe de soțul său, înainte de demararea divorțului, însă are dubii cu privire la consecințele legale ale acestui fapt: e o faptă penală părăsirea domiciliului conjugal?
Așa cum îi explică specialiștii, nu există această infracțiune în Codul penal. Mai mult decât atât, avocatul Gabriel Klein Kirițescu îi explică faptul că, dacă ar pleca și ar lăsa în urmă copiii, în casa familială, la procesul de divorț, acest lucru nu va atârna în balanță în favoarea soției - riscând, deci, ca aceștia să rămână cu soțul, în final.
E important să nu confundăm o astfel de situație cu abandonul de familie, care este, într-adevăr, o infracțiune din Codul penal, pedepsibilă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: "Săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească", potrivit Codului.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Pentru datoriile de dinaintea căsătoriei, se poate pune poprire pe contul celuilalt soț?
Un utilizator al forumului nostru își pune, în esență, o problemă pe care au ridicat-o și mulți alții înaintea sa: datoriile unuia dintre soți, acumulate înaintea căsătoriei, îi revin și celuilalt soț? În cazul de față, soția a făcut un credit anterior căsătoriei și nu a mai plătit ratele în ultimul timp. Din acest motiv, se teme că banca va pune poprire pe salariul soțului său.
Totuși, avocata Andra Șfabu îi explică: "Datoria contractată înainte de căsătorie este o datorie personală a dvs. și așa va rămâne. Nimeni în afară de dvs. nu va putea fi obligat să o suporte".
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Fostul partener refuză să plece din casa proprietate personală a celuilalt
Partenerii au locuit mai mulți ani împreună în apartamentul proprietate personală al unuia dintre ei. Neproprietarul și-a făcut între timp o mutare de domiciliu la adresa respectivă. Atunci când relația s-a încheiat, partenerul neproprietar a fost rugat să plece. De la o promisiune la alta, s-a ajuns în situația în care acesta refuză cu orice preț să plece din apartament. Prin urmare, proprietarul a pus în forumul nostru următoarea problemă: cum poate fi dat afară legal fostul partener?
Mai mulți specialiști i-au răspuns și l-au sfătuit să ceară evacuarea prin intermediul instanței de judecată. Avocatul Răzvan Pătrașcu i-a atras atenția însă că trebuie să facă o notificare către fostul partener, ca ocupant al apartamentului, pentru a-l înștiința că are un termen ca să plece. "Atunci când proprietarul unui imobil doreşte să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării", scrie în Codul de procedură civilă.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Cititorii AvocatNet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (8)