După ce Executivul a adoptat majorări salariale pentru personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, aplicabile din luna octombrie, acesta va acorda măriri de 10% și agenților și ofițerilor din penitenciare. Majorările sunt cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2017 privind completarea art. II din Legea nr. 152/2017, act ce a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 719 din 5 septembrie 2017.
Ordonanța prevede că funcționarii cu statut special din administrația penitenciarelor vor primi, de la 1 octombrie 2017, o mărire de 10% a salariului brut, exact ca cea stabilită pentru polițiști, prin OUG nr. 56/2017 (potrivit Executivului, e vorba de 12.539 de angajaţi din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor). Actul normativ urmărește eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește stabilirea salariilor lunare ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu au beneficiat de aplicarea majorărilor prevăzute de Legea nr. 152/2017 şi OUG nr. 56/2017.
La începutul acestei luni, prin adoptarea OUG nr. 56/2017, s-a stabilit ca poliţiştii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională să primească majorări salariale de până la 15% din salariul de bază, iar măririle urmează să se aplice începând cu luna octombrie a acestui an.
Potrivit ordonanței, majorările salariale se vor aplica astfel:
- polițiștii din MAI și unitățile/instituțiile/structurile aflate în subordinea sa vor beneficia de majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie;
- personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu excepția personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa vor beneficia de majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază.
"Aceste măsuri nu se aplică personalului care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015", scrie în comunicatul venit de la Guvern vinerea trecută, după ședința săptămânală. De altfel, Executivul face o recapitulare a majorărilor de care au beneficiat cei din MAI în acest an:
- începând cu luna aprilie 2017, includerea, în soldele/salariile de funcție, a diferenței de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei/salariului de merit, în plată la nivelul anului 2009 (măsura a fost devansată cu patru luni);
- începând cu luna aprilie 2017, sporurile, indemnizațiile și alte asemenea drepturi specifice, acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat și care nu fac parte din salariul/solda de bază, precum și drepturile salariale acordate pentru risc și suprasolicitare neuropsihică sau, după caz, pentru risc și pericol deosebit se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcție, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată;
- prin Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare la 1 iulie, au fost introduse prevederi prin care polițiștii care dețin grad didactic sau fac parte din cadrul personalului medico-sanitar pot opta pentru salariul stabilit pentru familiile ocupaționale din Învățământ, respectiv Sănătate (ceea ce înseamnă automat salarii mult mai mari, însă abia din 2018).
Pentru personalul militar, polițiști și şi funcţionarii publici cu statut special din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară nu aduce creșteri salariale începând de anul acesta, ci de anul viitor, din ianuarie, când salariile lor se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017. Ce salarii vor avea aceste categorii de bugetari în următorii cinci ani puteți afla de aici.