ACCES GRATUIT
Bugetarii din apărare, ordine publică și securitate națională pot primi o majorare salarială de până la 30%
Guvernul a stabilit, printr-o ordonanță apărută luni, ca angajații din apărare, ordine publică și securitate națională să poată beneficia de o majorare salarială de până la 30% din solda ori salariul de funcție. Documentul nu stabilește însă și detaliile majorării salariale, acestea urmând să fie stabilite, la nivelul fiecărei instituții, de către conducătorul acesteia.
Articolul continuă mai jos
Concret, prin
OUG 26/2024, care se aplică deja, Guvernul introduce mai multe măsuri care vizează, printre altele, stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale și a unor cheltuieli determinate de pregătirea și executarea unor misiuni în afara teritoriului național.
Astfel, prin această ordonanță se acordă o
majorare salarială de până la 30% din solda sau salariul de funcție ori cel de bază pentru angajații din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.
„Personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la realizarea și menținerea capacității operaționale a structurilor/ unităților, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, beneficiază de o majorare salarială în cuantum de până la 30% din solda de funcție/ salariul de funcție/ salariul de bază”, după cum apare în actul normativ.
Ordonanța stabilește și că structurile sau unitățile beneficiare se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Totodată, perioada, categoriile de personal și mărimea majorării salariale trebuie stabilite prin ordin al șefului fiecărei instituții în parte.
Tot acum s-a reglementat și dublarea, față de 2018, a indemnizației de delegare ori detașare pentru personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații, în tabere sau în poligoane.
Mai precis, după cum apare în noua ordonanță,
“pentru personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, indemnizația de delegare sau de detașare se acordă în cuantum dublu față de cel stabilit potrivit Hotărârii Guvernului nr. 714/2018 (…), pe durata participării la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu participare internațională, cu o durată mai mare de 48 de ore, iar pe teritoriul României, la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităților nu permite înapoierea la sfârșitul zilei de lucru în localitatea în care își au locul permanent de muncă”.
În plus, s-a stabilit acum un cadru legal unic privind salarizarea personalului militar, a polițiștilor și polițiștilor de penitenciare pe perioada cursurilor de formare și perfecționare, precum și cu privire la acordarea concediului de odihnă, concediului de odihnă suplimentar și a concediului de studii, dar și compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, pentru toate corpurile de personal militar.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)