Operatorii economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei trebuie să depună la Fisc, până cel târziu pe 16 august 2017, raportările contabile la 30 iunie 2017.
Potrivit prevederilor din Legea contabilității, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) poate solicita întocmirea de raportări contabile, de către persoanele prevăzute de lege, și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar. Totodată, în document se arată că acest sistem de raportare nu implică inventarierea obligatorie și evaluarea tuturor elementelor din bilanț.
În acest moment, în funcție de anumite criterii, o companie poate fi considerată microentitate, entitate mică, entitate mijlocie sau entitate mare, încadrarea realizându-se pe baza indicatorilor cifră de afaceri, total active și număr mediu de salariați - detalii, aici.
De altfel, pentru firmele care nu vor respecta termenul-limită de depunere a raportărilor contabile de jumătate de an, legislația în vigoare stabilește amenzi importante, acordate în funcție de numărul de zile cu care se întârzie depunerea bilanțurilor.
Concret, Legea contabilității nr. 82/1991 stabilește următoarele amenzi:
- de la 300 la 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între una și 15 zile lucrătoare;
- de la 1.000 la 3.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 și 30 de zile lucrătoare;
- de la 1.500 la 4.500 de lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate raportărilor contabile la 30 iunie 2017. Toate articolele din serie pot fi urmărite aici.