Prin intermediul OG nr. 20/2017, ce a fost publicată joi în Monitorul Oficial, Guvernul a introdus noi termene pentru utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic, în locul aparatelor dotate cu role jurnal pe suport hârtie.
Concret, a fost stabilit termenul de 1 iunie 2018 pentru contribuabilii mijlocii și mari, ceea ce înseamnă o amânare pentru aceștia, în condițiile în care termenele anterioare erau 1 ianuarie 2018, respectiv 1 aprilie 2018. În ceea ce privește firmele mici, a fost păstrat termenul de 1 august 2018.
Tot de la 1 august 2018 se va aplica și interdicția de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal, în loc de 1 octombrie 2017, în timp ce de la 1 aprilie 2018 autoritățile vor autoriza numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale, astfel încât comercializarea celor pe suport hârtie să nu mai fie posibilă.
În altă ordine de idei, OG nr. 20/2017 modifică o bună parte dintre amenzile prevăzute pentru neconformarea operatorilor economici.
Spre exemplu, neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziționate numai de la distribuitori autorizați sau unități acreditate pentru comercializare, va fi considerată contravenție si va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, în loc de 12.500 de lei, așa cum prevedea până acum OUG nr. 28/1999. Mai mult, fapta amintită va atrage, pe lângă amendă, și:
- suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia.
Nerespectarea termenului va atrage și confiscarea sumelor ce nu se pot justifica
În ceea ce privește amenda prevăzută pentru firmele care nu vor respecta noul termen de la care utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic va fi obligatorie, respectiv 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii și mari și 1 august pentru companiile mici, aceasta va fi cuprinsă între 8.000 și 10.000 de lei, față de 9.000 de lei, așa cum era stipulat anterior.
În plus, o astfel de faptă va atrage confiscarea sumelor nejustificate (prevedere nou-introdusă) + suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator.
Mai departe, refuzul de a permite accesul tehnicianului de service în unitate pentru efectuarea verificărilor la solicitarea şi în prezenţa organelor de control asupra aparatelor de marcat electronice fiscale va putea fi sancționat cu amendă între 2.000 și 4.000 de lei (până acum era prevăzută amendă de 3.000 de lei).
Conform reglementărilor în vigoare, noile case de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare, pentru transmiterea datelor către ANAF. De altfel, pentru nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale operatorii economici vor fi pasibili să primească amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei, față de cea de 9.000 de lei, stipulată anterior.
În final, este important să amintim că operatorul aparatorului de marcat electronic fiscal care nu înmânează clientului bonul fiscal și/sau factura, la solicitarea acestuia, va putea fi sancționat cu o amendă minimă de 10.000 de lei și care va putea ajunge până la 20.000 de lei, comparativ cu 1.250 de lei, cum prevedea legislația înainte de apariția OG nr. 20/2017. De altfel, amenda va fi aplicată direct persoanelor fizice, adică vânzătorilor.
Obligația utlizării aparatelor de marcat electronice fiscale revine operatorilor economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație.
Notă: Mai multe detalii despre utilizarea exclusivă a caselor de marcat cu jurnal electronic găsiți aici.