avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Sume in registrul de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Sume in registrul de casa

Buna ziua,

Daca vine un furnizor si imi aduce o factura de 10.87 lei, eu ii dau 11 lei si el nu mai imi da restul, eu ce introduc in registrul de casa, suma de pe chitanta sau cat i-am dat in realitate?
Cel mai recent răspuns: Ynna Dobre , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 22:00, 11 Mai 2015
Cat scrie pe chitanta caci ala e documentul doveditor.
In cazul asta nu prea pot justifica diferenta de bani dintre sertar si registrul de casa in cazul unui eventual control, nu? Ar trebui sa imi fac colectie de monede?
Nu se pune problema sa aveti chiar pana la ultimul banut. Asa cum ar rezulta in exemplu de mai sus.
Ordonanta de urgenta nr. 91/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale normeaza suplimentar relatiile dintre operatorii economici, ANAF si distribuitorii autorizati de case de marcat.

O buna parte din modificarile aduse vechii legi decurg din necesitatea introducerii aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si conectarea cu ANAF. Deoarece vechile case de marcat vor functiona in paralel cu noile modele, acest lucru insa nu este de natura sa va influenteze in viitorul imediat, orizontul de implementare limita fiind 1 noiembrie 2016.

Din acest motiv, vom pune accentul in acest articol pe modificarile care au efect imediat si care vizeaza aplicarea de amenzi ce va pot cauza pierderi insemnate. Iata asadar in acest articol, cum s-au modificat amenzile sau penalitatile si mai ales ce noi amenzi s-au introdus.

In primul rand, au crescut amenzile pentru comerciantii care nu folosesc casa de marcat. Valoarea noilor amenzi se incadreaza intre 10.000 si 15.000 de lei. In plus, comerciantul gasit vinovat va suferi si suspendarea activitatii la punctul de lucru pe o durata de la una la trei luni. Pedeapsa se aplica fara avertisment.

Pentru comerciantii care nu dau bon fiscal sau incaseaza sume inferioare contravalorii reale a cumparaturilor, conform noii ordonante, sanctiunea se inaspreste prin majorarea amenzii de la sume intre 8.000 si 10.000 la sume intre 10.000 si 15.000 lei. Amenzile se aplica fara avertisment.

Tot fara avertisment se pedepsesc cu amenda 10.000 si 15.000 lei si suspendarea activitatii la punctul de lucru timp de 1-3 luni pentru neintocmirea de documente nejustificative pentru sumele de bani introduse sau extrase in si din sertar, altele decat cele provenite din activitatea de comert, sau utilizate pentru a da rest clientilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani din casa lumi007 lumi007 In urma controlului ANAF , in casa de marcat se gasesc mai putini bani decat pe bonul fiscal.Inspectorii pot sa inchida locatia? Este legal? Multumesc. (vezi toată discuția)
Cum se procedează cu banii din casa de marcat într-un magazin în care se vinde marfa cu amănuntul? spake spake Buna ziua, imi puteti spune va rog cum se procedeaza intr-un magazin in care se vinde marfa cu amanuntul cu banii din casa? Toate vanzarile se inregistreaza ... (vezi toată discuția)
Raportul z chitanta doua pucte lucru madina71 madina71 Buna seara! Am doua pcte lucru: unul este magazin (vanzare marfa cu amanuntul) iar celalalt are activitati de prestari servicii. Registrele de casa le tin in ... (vezi toată discuția)