Părinții plecați în străinătate vor fi obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare, începând din 2018. Obligația va fi impusă odată ce Proiectului de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România va intra în vigoare. Pentru asta, el are nevoie de votul Executivului, al Parlamentului, de aprobarea șefului statului, dar și de publicarea în Monitorul Oficial.
"Părinții care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membri ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare", scrie în proiectul de lege, pus din nou în dezbatere publică, într-o formă mult diferită de cea afișată în aprilie.
Pentru asta, respectivii părinți vor trebui să-i scrie medicului de familie numele responsabilului, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familiei asupra calendarului de vaccinare.
Așadar, faptul că părinții sunt plecați în străinătate nu îi va scuti de obligațiile pe care le vor avea cu privire la prezentarea copilului pentru vaccinare. Potrivit proiectului, părinții vor fi obligați să "asigure prezentarea copilului la medicul de familiei/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii". Pentru neîndeplinirea acestei obligații, părinții vor putea fi sancționați cu amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei, de la a doua abatere încolo.
Lucrurile se vor complica și mai mult, mai ales în privința cuantumului amenzilor, în momentul în care copiii vor trebui înscriși la grădiniță sau la școală, pentru că li se va cere calendarul vaccinărilor. Cei nevaccinați vor fi luați în evidențele autorităților și responsabilii de vaccinare vor trebui să meargă, tot sub sancțiunea amenzii, la ședințele de consiliere pentru a fi convinși că trebuie să-și vaccineze copiii. Mai multe despre aceste lucruri vă povesteam în articolul acesta. Dacă părinții plecați din țară își vor desemna responsabilii pentru copiii lor, atunci e limpede de înțeles că aceștia din urmă vor fi cei amendați conform proiectului de lege, dacă vor refuza să îndeplinească obligațiile impuse prin proiectul de lege.
Legislația din România impune și alte obligații pentru părinții care pleacă în străinătate și-și lasă copiii în țară, în grija altor persoane. Concret, ei sunt obligaţi să notifice autorităţile şi să desemneze (oficial) o persoană care să aibă grijă de aceştia, în caz contrar, riscând să fie amendaţi cu o sumă de până la 1.000 de lei.
Părinţii trebuie să notifice această intenţie, cu cel puţin 40 de zile înainte de a părăsi ţara, reprezentanţilor serviciului public de asistenţă socială din raza domiciliului. Modul în care sunt crescuţi şi îngrijiţi copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate este monitorizat constant de către autorităţi, aşa cum se arată în Hotărârea Guvernului nr. 691/2015. Mai exact, reprezentanţii serviciul public de asistenţă socială sunt obligaţi să se ducă la adresa la care sunt îngrijiţi atât copiii cu ambii părinţi plecaţi, cât şi copiii cu un singur părinte plecat sau cu părintele unic susţinător plecat.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică actualmente. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)