Articol scris de Adriana Moscu
1. Adio alcool și tutun!
Sora mea, cu nouă ani mai mare ca mine, a rămas însărcinată în anii ’90. Fumătoare convinsă, s-a bucurat nespus când medicul i-a permis cinci țigări pe zi, justificându-și gestul prin explicația potrivit căreia pofta nesatisfăcută de țigară i-ar face mai mult rău bebelușului din burtică decât câteva pufuri pe zi. Îmi amintesc că m-am îngrozit și la vârsta aceea, când încă eram minoră și nu știam mai nimic despre sarcină. Sora mea a născut un copil cu un sistem imunitar slab, care continuă să răcească des și la 20 de ani, și care suferă de dereglări ale tiroidei, pentru care va lua medicație tot restul vieții. Iar eu nu pot să nu mă gândesc dacă nu cumva sfatul acelui medic incompetent a făcut posibilă această situate din prezent.
Înainte să concepi, dar și pe toată durata sarcinii și atât timp cât alăptezi, este strict interzis consumul în orice cantități de alcool, tutun sau stupefiante, ca și de orice alte medicamente care nu ți-au fost prescrise de medicul specialist. Dezvoltarea psihomotorie precară, probleme cardiace sau pulmonare sunt doar câteva dintre afecțiunile de care cel mic este pasibil să sufere dacă bei sau fumezi în timpul sarcinii. În cel mai rău caz, sarcina se poate opri din evoluție și există riscul unui avort spontan.
2. Odihnește-te suficient
Lipsa somnului (șapte până la nouă ore pe noapte) afectează fertilitatea și te predispune la oboseală cronică pe măsură ce sarcina va avansa, dar și după ce vei naște. În ultimul trimestru de sarcină îți va fi tot mai greu să dormi, din cauza presiunii pe care fătul o exercită asupra organelor vitale și al vizitelor dese la baie, iar după ce naști va trebui să ai grijă de copil, să-l hrănești regulat în timpul nopții. În plus, atunci când dormi sau doar tragi un pui de somn, bebelușul se odihnește și el împreună cu tine. Iar somnul favorizează cel mai rapid creșterea intrauterină.
3. Ia suplimente cu acid folic
Acestea trebuie prescrise de medic pentru a preveni defectele tubului neural al fătului. În mod ideal, se recomandă aportul de 400 micrograme de acid folic pe zi, cu trei luni înainte de concepție, și în primele trei luni de sarcină. Îți poți procura o parte din acidul folic și cu ajutorul unei diete sănătoase, care să conțină cereale integrale, fasole, mazăre, legume cu frunze verzi și suc de portocale.
4. Vitaminele, un aliat de succes
Pe lângă acidul folic, medicul ar putea să-ți prescrie și prenatale cu multiple vitamine – A, B, C, D și E –, mai ales dacă dieta ta alimentară este ușor deficitară.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)