avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sora bolnava psihic grav- gasirea unei solutii pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sora bolnava psihic grav- gasirea unei solutii pentru internarea intr-o clinica de specialitate pe termen mai mare de o luna de zile

Buna seara,
Am o sora(este singura sora,mai mica in varsta de 39 ani) care s-a imbolnavit psihic din anul 2000.A inceput cu o criza ,o depresie de moment,care in timp s-a agravat,au fost crize de comportament din ce in ce mai dese,pana in prezent ,cand in ultimii 2 ani(intre 2011-2014) este internata sub supraveghere c-am la doua luni la Spitalul Obregia din Bucuresti.
I s-au pus diferite diagnostice de cel putin 30 medici care au consultat-o in toti acesti ani:schizofrenie,tulburare bipolara bioafectiva,tulburare bipolara cu episoade maniacale etc.Situatia ei actuala este foarte grava;ea nu a acceptat in toti acesti ani faptul ca este atat de bolnava,si cand iese din spital,isi ia cateva zile tratamentul iar apoi nu il mai ia deloc,spunand ca medicamentele o molesesc,ii dau somnolenta si ea nu este bolnava ca sa le ia.Si ,deaici de fiecare data incepe cosmarul:incep crizele ei(nu mai ne accepta pe noi cei din familie,se incuie in casa,sau pleaca deacasa fara sa stim de ea,isi arunca toate lucrurile care spune ca sunt de la noi,hainele,mancarea,obiectele din casa,asternuturile,le arunca la pubela de gunoi sau le da celor de pe strada,apoi consuma cafea multa,merge prin comuna unde locuim si cere de pomana mancare,bani,pleaca deacasa si vine cu diversi barbati de pe strada si face sex fara rusine,ne vorbeste urat noua familiei,ne cere bani zi de zi sa-si cumpere tigari si mancare,ne blesteama ,ne injura,pe mama o agreseaza si ii ia pensia cu forta etc.).
Precizez ca santem numai noi doua surori,nu mai avem decat pe mama care are varsta de 70 ani.Eu sunt casatorita si am un fiu de 20 ani si locuiesc la o casa distanta de sora mea bolnava.
Pana sa se imbolnaveasca ,sora mea a ramas in casa parinteasca unde locuieste si in prezent.Mama a fost despartita de tatal meu si ea lucuieste intr-un apartament in apropiere de comuna noastra.
In anii trecuti,cand sora mea nu era atat de grav bolnava,mai locuia cu mama mea in ap.acesteia.Dar,in ultimii doi ani,mamei mele ii este f.frica de aceasta si locuieste singura in casa parinteasca.Chiar daca insistam sa locuiasca la mine sau la bloc la mama,oricum nu vrea sub nici o forma;sta o zi sau doua cand se externeaza din spital iar apoi pleaca la casa ei,nu mai asculta si nu avem cum sa o supraveghem sa-si ia tratamentul.
Necazul cel mare este in seama mea,pentru ca atunci cand face o criza,nu pot sa o internez fara vointa ei;trebuie sa solicit ambulanta care nu o poate duce la spital decat asistata de Politie.Si este o intreaga nebunie:sora mea se incuie in casa,politia nu are voie sa intre fortat sa o ia sa o urce in ambulanta,sau sora mea fuge deacasa pana eu am chemat ambulanta si tot asa.
Am incercat sa o luam pe sus,noi familia,sa o ducem la spital dar a sunat la 112 si n-i s-au intocmit dosare de cercetare tuturor membrilor din familie ca nu aveam voie sa o fortam sa mearga la spital.
Ea chiar daca este atat de bolnava,nu este declarata juridic ca nu are discernamant.Si din aceasta cauza nici spitalul nu o poate retine pentru tratament,mai mult de o luna de zile.
In acest moment este internata iar in spital si nu stiu cum sa mai fac sa o ajut.
M-am interesat,am discutat cu medici si avocati;ne sugereaza toti sa deschidem actiune in instanta,sa o punem sub interdictie ,iar eu sau mama sa-i fim totore.
Problema este grava ca acest proces dureaza c-am doi ani,iar starea ei este din ce in ce mai grava.Are nevoie de tratament acum,de terapie pe termen mai lung.Ar fi indicat ,ca,atunci cand se externeaza din spitalul de urgenta sa o putem interna intr-o clinica care sa-i dea tratamentul in continuare,sa fie supravegheata de oameni de specialitate;cand iese din dpitalul de urgenta are momente de luciditate,este mai linistita,doarme,nu mai face rele.
Va rog foarte mult sa-mi dati un sfat cum sa procedez,unde sa ma adresez ca acest proces sa fie mai scurt sa o pot ajuta in timp,acum cand are nevoie.
La spitalul de urgenta sunt fisele cu observatiile si diagnosticile ei din anul 2000,are un dosar foarte mare,nu stiu daca o pot ajuta in sustinerea spuselor mele.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat,nu stiu ce mai este de facut in situatia aceasta?
Obtinuse si un ajutor pentru medicamente,un fel de pensie dar in crizele ei s-a dus si la contestat spunand ca nu este bolnava.
In prezent nu stiu daca mai primeste ceva ,dar stiu ca nu are bani de mancare si de fiecare data asa incepe criza ei:vine la mine sau la mama si ne cere bani zi de zi,nu vrea nici mancare,nici un alt ajutor.Apoi ajunge de fura din geanta mamei sau o agreseaza pana ii da pensia.
Va rog tare mult sa ma ajutati,nu stiu ce este de facut in continuare pentru ea.
Multumesc anticipat
Calea asta e, s-o puneti sub interdictie, iar pana la finalul procesului, poate fi numit un curator special.
Dosarul de punere sub interdictie nu dureaza atat de mult pe cat ati mentionat. La finalizarea dosarului dvs sau mama veti deveni tutore pt sora dvs lipsita de discernamant.

Pana la finalizarea dosarului insa, aveti posibilitatea de a solicita judecatoriei numirea unui curator provizoriu care sa ii reprezinte interesele. Acesta va fi numit chiar odata cu depunerea dosarului sau la un termen f scurt.

Cu incheierea de numire ca si curator va veti putea prezenta in fata autoritatilor si reprezenta pe sora dvs in orice probleme se vor ivi pe parcurs.
Va multumesc foarte mult.

Nu credeti ca are discernamant in momentul in care refuza sa ia niste pilule (medicamente) pe care le considera inutile si care uneori sunt administrate de medici doar pentru a scapa de "pacient" si uneori comisioane ascunse de la centrele farmaceutice? Va intreb aceste lucruri din cunostinta de cauza, fiindu-mi recomandat un medicament calmant datorita chipurile "criza de panica" fiind internat la cardiologie nu la psihiatrie mentionand medicului curant starea de rau pe care o aveam HTA 19/10.
Sotia mea in urma unei crize pe care nici acum dupa 4 ani nu-si poate explica de unde a provenit, a fost internata dupa cum ati spus si dumneavoastra mai devreme cu tot tamtam-ul ambulanta, politie, agitatie....! La spital am hotarat sa fie internata datorita starii pe care o avea la momentul respectiv si dupa 4 ani de la acel eveniment imi pare rau si acum ca mi-am dat acordul de a fi internata pentru UNA zi intrucat a doua zi am mers si am scos-o din spital pe raspunderea mea si nu-mi pare rau o secunda de decizia luata. Medicul psihiatru i-a prescris niste medicamente care mai mult rau ai facea decat bine. Problema era de tratat sufletul nu spalarea creierului cu medicamente.
De ce este sora dumneavoastra linistita dupa tratamentul din spital? Pentru ca acolo sunt BATUTI pentru a lua medicamente contra vointei "pacientului" si atunci se supun tratamentului pentru a scapa de calvarul "libertatii" fara condamnare.

Dumneavoastra nu ati fost sau nu ati avut niciodata repulsie fata de oamenii care va inconjoara, fata de gesturi, vorbe, comportament inadecvat a altor persoane fata de dumneavoastra sau cuiva drag dumneavoastra. De cele mai multe ori ca sa intelegi starea unei persoane trebuie sa te pui in pielea sau personei vizate.

Nu va doresc decat multa sanatate surorii iar dumneavoastra mult discernamant in decizia pe care vreti sa o luati vis-a-vis de solutia ceruta aici.

Cu stima.
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Groaznica situatie! Am toata compatimirea fata de d-voastra insa trebuie sa va scriu ca punerea sub interdictie si internarea quasi permanenta a surorii intr-un spital de specialitate nu o ajuta pe ea, ci doar pe d-voastra. Daca va simtiti jignita de ceea ce am scris, va rog sa cititi cu rabdare pana la sfarsit si apoi sa va suprarati pe mine.
Unu. Despre ce fel de boala vorbim aici? Ati scris mai sus ca vreo 30 de "medici" au stabilit diferite "diagnostice" (ghilimelele imi apartin) ca: schizofrenie, tulburare bipolara, etc. Sunt doar denumiri fara nimic concret in spatele lor pentru ca nu exista niciun test obiectiv pentru asa-zisele boli mintatel. De fapt, este de perfect bun simt sa zicem ca nimeni nu stie ce are sora d-voastra. Asa zisele boli mintale etichetate "schizofrenie, tulburare bipolara, etc." nu sunt deloc boli in sensul medical (adica tulburarea functiei unui organ sau o disfunctie mai ampla) ci doar etichete puse unui anumit comportament care difera radical de comportamentul uman acceptat de societate. Singurul "tratament" gasit de psihiatri este format dintr-un ansamblu de substante care "linistesc bolnavul" adica il fac un fel de zombie relativ ascultator pentru ca substantele folosite ii inhiba aproape tot ceea ce ne face sa fim oameni (se pare ca exista o legatura intre gandire, afectivitate, senzualitate si asa-zisele boli psihice). Antipsihoticele il fac pe "bolnav" sa stea linistit, lucru care pentru cei care i-au fost aproape si au fost torturati de comportamentul lui este aproape tot ce mai putea spera. Insa psihiatrul nu va zice ca "tratamentul" cu antipsihotice nu duce la vindecare ci ca o sa-i afecteze creierul intr-un mod ireversibil si o sa distruga si bruma de umanitate ce i-a mai ramas surorii d-voastra.
Sunt o multime de articole scrise de oameni de stiinta despre aceste aspecte
[ link extern ]
Doi. Foarte interesant, insa d-voastra ce ar trebui sa faceti? Nu stiu. Nu sunt pshihiatru ca sa ma prefac ca stiu ce trebuie facut cand habar nu am. D-voastra trebuie sa hotarati ce veti face. Sarcina mea este doar sa incerc sa va deschid ochii ca sa hotarati in cunostinta de cauza, nu potrivit opiniei unora care-si zic medici dar prescriu "medicamente" care distrug tesutul cerebral si micsoreaza maca cerebrala, duc la dependenta si agraveaza simptomele bolii psihice (probabil ma credeti paranoic, insa ceea ce scriu eu probabil ca ati observat si d-voastra: in timp, dupa "tratamentul" psihiatric episoadele psihotice ale surorii d-voastra s-au agravat).
cititi si lista efectelor secundare ale unui popular antipsihotic
[ link extern ]
Banuiesc ca si sora d-voastra a luat asa ceva, nu-i asa? Ah, ati auzit ca se mai practica si electrosocurile pentru a scoate "bolnavul"din criza? Hemingway si-a bagat teava armei de vanatoare in gura si a apasat pe tragaci dupa ce a fost "vindecat" de depresie in acest fel
Trei. Nu sunt chiar un lup moralist. Mama a avut un frate care prin 1973 a fost diagnosticat cu schizofrenie. Dupa vreo 7 ani de internari intrerupte doar de episoade psihotice care se petreceau de cate ori era externat si in care umbla prin paduri inarmat cu un cutit vorbind aiurea despre Avram-Iancu, mama si tata si-au luat inima in dinti si l-au luat sa locuiasca impreuna cu noi, in locuinta noastra cu doar 3 camere in care cresteau si doi copii (eu aveam ceva peste 12 ani). Din ziua cand s-a mutat la Arad unchiul n-a mai luat nici un antipsihotic ci doar ceva gen Extraveral. Poate e greu de crezut dar nu s-a intamplat nimic rau. Dupa ceva mai mult de 1 an a fost reexaminat de o comisie medicala si s-a constatat ca era apt de munca asa ca a renuntat la pensia de boala si si-a continuat cariera de proiectant pana la moarte. Avea destule ciudatenii si adeseori era mai greu sa-l intelegi insa faptul ca a locuit intr-o familie si ca era evident ca toti il iubeam cred ca l-a ajutat. El m-a invata bruma de engleza pe care o stiu si m-a ajutat sa inteleg ca germana este o limba absolut mareata.
P.S. Sa stiti ca eu n-am curajul mamei si tatalui meu si n-as putea sa fac ceea ce au facut ei.

Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum poate fi obligat un bolnav psihic sa ia tratamentul antella antella As vrea sa stiu cum se poate ca un bolnav psihic sa fie obligat legal sa-si ia tratamentul cu antipsihotice ? A fost internat la psihiatrie dar nu vrea sa-si ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca de asistent personal pentru un bolnav de schizofrenie Euroinvest Euroinvest As dori sa stiu daca mai pot obtine contract de munca ca si insotitor pentru sora mea care este bolnava cronic de schizofrenie,in conditiile in care am ... (vezi toată discuția)
O fata schizofrenica abandonata de parinti marin-florin marin-florin Bunaziua am o intrebare pt un cunascator avem o fata parasita de parinti in momentul de fata sta la cumnatamiu la tara am ajutato sa obtina pensie care e de ... (vezi toată discuția)