avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra

Citesc, astazi, in Libertatea "Comisia prezidenţială propune legalizarea consumului de droguri şi a prostituţiei" ... [ link extern ]
Dvs. ce parere aveti?
Multumesc d-lui Miklos MUHI pentru raspuns, si, deasemenea, multumesc anticipat tuturor celor ce vor raspunde acestui topic.
Cu stima,
Mihaela
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
ContSters98240, utilizator
In Noul Cod Penal prositutia nu mai este incriminata. Este o solutie practica, deoarece nici o societate, nici o cultura si nici o lege nu a putut sa puna capat prostitutiei. Insa trebuie avut in vedere, ca pe langa legalizarea prositutieie trebuie enuntat, ca un astfel de contract nu este contra bunelor moravuri. Numai astfel se poate impeidica proliferarea accentuata a proxenetismului (care este incriminat in Noul Cod Penal), deoarece persoanele care se ocupa de prostitutie pot sa-si faca contracte cu casele de asigurari (de sanatate, de pensii si somaj), pot fi obligati sa plateasca impozit si au posibilitatea de a actiona in judecata clientii rau-platnici, astfel ca nu vor avea nevoie de serviciile proxenetilor.

Ceea ce priveste legalizarea drogurilor, doresc sa scot in evidenta faptul, ca nich in Olanda nu este legala marijuana. Consumul si comertul cu marijuana (Coffee Shop) nu se pedepsesc, daca cei care se ocupa de acest comert respecta anumite conditii, numite si "cele 5 nu" (fara reclama, sa nu vinde minorilor, etc.). In unele orase mari in Olanda primarii incearca insa sa inchide Coffee Shop-urile (chiar daca activitatea este legalizata, un Coffee Shop este un punct de intalnire a unor persoane care sunt denumite si drojdia societatii).

Atat legalizarea prositutieie (prin Noul Cod Penal) cat si o ipotetica legalizare a unor droguri (dupa pararea mea nu este o idee buna legalizarea tuturor drogurilor, si nu se vede nimic in acest sens in legilsatia actuala sau viitoara) aceste operatii trebuie facute cu multe grija si cu considerarea eventualelor consecvente sociale.

In rest este treaba legislatorului, salariatului poporului.
Cu sau fara legalizare prostitutia va exista (si ilegal, daca va deveni meserie codificata in nomenclator) – asa cum exista ”munca la negru”. Nu vor controla nimic. La fel si in cazul drogurilor. Dar politicienii trebuie sa isi justifice banii primiti cat sunt in functie.
Cei care prefera curvele se vor ascunde – deci vor prefera tot pe cele care nu sunt inregistrate in sistem.
Cei care se drogheaza, la fel: nu se lauda cu aceasta – deci vor prefera tot sursele mai putin cunoscute, deci ilegale.

Reglementarile de acest gen mi se par frectie la picior de lemn...

Cu scuzele de rigoare: nu sunt pro si nu sunt contra – fiecare e liber sa aleaga, chiar daca e legal, chiar daca nu.

Prostituatele ar avea si carnet de munca? Chiar le vede cineva semnand contracte cu institutiile statului? Ar beneficia de ajutorul pentru somaj dupa 12 luni de munca? Cum ar fi urmarite veniturile acestor oameni? In cazul barbatilor – ca sunt destui ”prostituati” – ce ar scrie in cartea de munca? Ei ar fi ”inregimentati” in aceleasi stabilimente cu femeile sau separat? Apoi, ar putea cumula functiile? Ziua ingineri si noaptea sex comercial? Ar beneficia de sporul de risc? Cine le-ar plati salarii – daca tot e meserie? Ar fi bugetari?! Ar fi chiar de-a dreptu’ peste stangu.

Referitor la droguri: in SUA (ca exemplu) e permis consumul de marijuana celor care dovedesc ca sufera de anumite afectiuni. In Italia a fost promulgata o lege prin care nu se mai face diferenta intre droguri ”usoare” si droguri ”grele”... pedeapsa e aceeasi fie ca ai fumat marijuana si-ti lucesc ochii ca la matze noaptea, fie ca ai tras coca pe nas si-ti curge nasul...

Pocitii care conduc aceasta tzara s-au gandit ei ca ar castiga mult la bugetul statului daca ar face din RO o tzara numai buna pt turismul sexual, pt consumatorii si traficantii de droguri (or elibera si acestia bonuri fiscale).
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
trope_doi, utilizator
Un exeplu ipotetic . Prostituatele vor plati impozit, vor avea parte de ingrijiri medicale , platand contributie , si vor vea dreptul la somaj . O angajata in toata regula .Somarul , in cazul in care refuza locuri de munca i se suspenda acordarea ajutorului . In cazul in care o doamna ajunge somera , i se poate oferi un loc de munca la ... prostituate . In cazul in care nu accepta poate fi suspendata de la plata ajutorului de somaj . :((
Buna ziua!
Da,in Noul Cod Penal,prostitutia nu mai este incriminata...insa,cu sau fara incriminare in Codul Penal sau intr-o alta lege,aceasta "mesrie" a existat,exista si nu va disparea niciodata.
Cat priveste o eventuala legalizare a unor droguri...este una dintre cele mai "istete" idei care ar fi putut fi lansata vreodata.Si-asa,consumatori de droguri sunt multi...;)
Vom fi o tara cu adevarat "europeana"...:((
Miklos MUHI a scris:
Este o solutie practica, deoarece nici o societate, nici o cultura si nici o lege nu a putut sa puna capat prostitutiei.


luiza2008 a scris:

...
Da,in Noul Cod Penal,prostitutia nu mai este incriminata...insa,cu sau fara incriminare in Codul Penal sau intr-o alta lege,aceasta "mesrie" a existat,exista si nu va disparea niciodata.


Nici furtul sau abuzul de incredere nu vor disparea vreodata cata vreme va exista notiunea de proprietate, insa aceasta nu inseamna ca astfel de fapte nu trebuie incriminate.
Cred ca discutia pro/contra reglementare prostitutie (dezincriminarea ei fara a o reglementa cred ca este o eroare) trebuie purtata in jurul notiunii de libertate. Are o persoana libertatea sa-si foloseasca trupul, oferind servicii sexuale? Pe regula ca daca ceea ce fac nu dauneaza altuia atunci ma aflu intre limitele libertatii mele, asa s-ar parea.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Prostitutie vampirica3 vampirica3 buna ziua,as dori sa va pun o intrebare..care sunt pedepsele pt practicarea prostitutiei,tinand cont ca se face pe cont propriu neimplicand proxeneti.Va ... (vezi toată discuția)