Mai multe dintre propunerile de modificare a Codului fiscal, prezentate la finalul lunii iunie în noul program de guvernare, sunt incluse în Ordonanța Guvernului nr. 25/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017 și care a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2017.
Chiar dacă cele mai multe dintre măsurile incluse în actul citat sunt programate să se aplice din prima zi a anului viitor, există și câteva prevederi programate să se aplice începând cu această lună.
Astfel, acciza la carburanți a fost majorată la 15 septembrie 2017, într-o primă etapă, cu 0,16 lei pe litru pentru toate cele trei categorii de combustibil: benzină fără plumb, benzină cu plumb și motorină. În continuare, o a doua creștere a accizei, cu alți 0,16 lei/litru, se va produce la 1 octombrie 2017. De altfel, aceste niveluri vor fi valabile până în 2022.
Conform inițiatorilor, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația europeană, motiv pentru care țara noastră a înregistrat în luna iulie 2017 cel mai mic preț al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană și al treilea cel mai mic preț pentru motorină, după Luxemburg și Bulgaria.
“Dacă România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de prețul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană", justificau inițiatorii creșterea accizelor, care va duce la scumpirea litrului de benzină și motorină.
Alte modificări aduse Codului fiscal
Cum spuneam, există mai multe modificări ce vor fi aduse Codului fiscal din 2018, iar printre acestea se numără și noi reguli de încadrare a veniturilor din activități independente ca fiind obținute din România sau din străinătate, după cum urmează:
- veniturile din activități independente sunt considerate ca fiind obținute din România, în funcție de locul desfășurării activității, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate;
- veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.
Totuși, față de forma inițială a documentului, lansată de Ministerul de Finanțe, au dispărut numeroase prevederi importante, unele dintre ele referitoare la impozitul pe venit, acolo unde se propunea, începând cu 1 ianuarie 2018, scutirea de la plata impozitului pe venit pentru:
- veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic;
- veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu anul viitor.
Așadar, medicii nu vor mai fi scutiți de la plata impozitului pe venit, în timp ce veniturile realizate din dividende vor fi în continuare impozitate.
Tot la capitolul "discutate și uitate", amintim și de noutățile la domeniul taxelor și impozitelor locale, acolo unde Finanțele propuneau eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate și taxarea suplimentară a persoanelor ce le vor lăsa în paragină timp de doi ani consecutivi. Și aceste reglementări, la fel ca cele de mai sus, au dispărut din cuprinsul OG nr. 25/2017.