Creditul doar cu buletinul a distrus increderea romanilor in banci, scrie capital.ro.
Doar 13% dintre romani au incredere in institutiile de credit fapt care plaseaza tara noastra pe ultimul loc din Europa in aceasta privinta. Explicatia acestui fenomen tine de mentalitate in general, dar are si un motiv particular care se numeste „credit doar cu buletinul”.
Increderea populatiei in banci este cea mai mica din Europa si cu trei puncte procentuale sub media regionala, releva o cercetare sociologica prezentata de profesorul Vintila Mihailescu la o conferinta organizata de Kruk. Concret, doar 13% din cele 6.200 de persoane participante la un sondaj online au aratat ca au incredere in institutiile de credit in timp ce media europeana plaseaza acest indicator extrem de important pentru analiza perspectivei sistemului financiar la 18%.
Romanii din strainatate au saracit. Sumele trimise in tara, la valori minimie, potrivit evz.ro.
Vremurile bune de altadata s-au dus, iar criza nu a ocolit veniturilor obtinute de romanii care lucreaza in strainatate. Astfel ca si banii trimisi in tara sunt tot mai putini de la an la an, suma remisa in primele noua luni abia depasind 2,5 miliarde euro, cel mai mic nivel din ultimii noua ani.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), preluate de Digi24, anul de "varf" pentru romanii de peste granita, care s-a reflectat si in sumele trimise acasa, a fost 2008, cand in tara au venit 6,51 miliarde euro.
Cu cat va creste pretul benzinei si motorinei in urma noilor accize, se intreaba dailybusiness.ro.
Accizele la carburanti vor fi majorate de Guvern, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, cu 7 eurocenti/litru la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor. In prezent, pretul sortimentelor de benzina cele mai vandute variaza intre 5,5-5,9 lei/litru.
Modificarile care vor fi operate de Guvern incepand cu anul viitor in cazul accizelor aplicate carburantilor vor genera o scumpire a pretului la benzina si motorina de 30-40 bani pe litru, in functie de produs, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.
Redeventele pentru resurse minerale cresc cu 25%, cu exceptia celor pentru petrol si gaze. La metale nobile, majorarea va fi de 50%, informeaza adevarul.ro.
Noile redevente, majorate, pentru resurse minerale, altele decat petrol si gaze, vor fi aplicate numai pentru viitoarele acorduri, nu pentru contractele aflate in vigoare, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, precizand ca prevederea care stabilea aplicarea retroactiva a fost modificata. Prevederea aparea intr-un proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor, document aprobat in sedinta de joi a Guvernului.
Comentarii articol (0)