Articol scris de George Stanciu
Dacă v-ați uitat la Pirații din Caraibe, probabil știți despre acest fenomen ciudat și cu o încărcătură mitică. Poate că vi s-a părut o ficțiune, dar există un adevăr în spatele licăririi verzi pe care o vedem în film. Fiecare apus de soare se încheie cu o asemenea licărire verde, iar pentru a înțelege de ce există un asemenea fenomen, trebuie să ne întrebăm întâi de ce e cerul albastru.
Lumina solară conține toate culorile pe care le putem vedea cu ochiul liber, iar fiecare dintre acestea are propria lungime de undă. Lumina călătorește din spațiu sub formă de unde sau ”valuri”, iar lungimea de undă reprezintă distanța dintre două vârfuri ale ”valurilor”. Cu cât lungimea de undă este mai scurtă, cu atât mai abrupte sunt pantele dintre unde.
Când vine vorba de culorile primare, roșu, verde și albastru, culoarea albastră are cea mai scurtă lungime de undă, iar cea roșie o are pe cea mai lungă. Atunci când lumina solară ajunge pe Pământ, pantele abrupte din undele albastre produc împrăștierea aproape totală a particulelor în aer, ceea ce ne oferă cerul albastru. Resturile culorilor se combină pentru a oferi soarelui strălucirea galbenă pe care o vedem.
Pentru mai multe informații pe acest subiect te invităm să citești articolul complet disponibil pe www.playtech.ro.
Comentarii articol (1)