România ar trebui să investească 237 miliarde de dolari în infrastructură până în anul 2040, conform unui raport al Global Infrastructure Hub, o inițiativă sprijinită de G20 (grupul celor mai puternice 20 de economii de pe plan mondial).
Și totuși, România are alte priorități: având în vedere tendința de a încuraja tehnologiile noi și nepoluante, dar și dorința de a fi pionier într-un domeniu cu totul nou, România adoptă o decizie îndrăzneață și va sprijini dezvoltarea afacerilor deja existente în domeniul transportului spațial de bunuri și persoane prin intermediul unui program de finanțare ce se va încheia la finalul acestei luni.
Antreprenorii interesați de această oportunitate se pot adresa Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat care a lansat, în data de 16 august, programul pentru Comerț și Servicii 2017.
Dacă cele mai multe proiecte vor viza dezvoltarea unor cabinete stomatologice sau a unor magazine alimentare, cei mai îndrăzneți antreprenori vor putea depune cereri de finanțare pentru extinderea afacerilor pe care le dețin în domeniul tranportului spațial de bunuri și persoane, activitatea fiind eligibilă.
Astfel, în cadrul acestui program de finanțare, codul CAEN 5122 se regăsește pe lista activităților permise, astfel că societățile comerciale care deja desfășoară această activitate pot pregăti planurile de afaceri.
Fondurile nu pot fi accesate de oricine, ci doar de către persoanele care dovedesc faptul că au cel puțin un an de la înființarea societăților, iar activitatea de transport spațial a fost defășurată cel puțin în ultimele trei luni. Această condiție a fost impusă din dorința de a limita avântul antreprenorilor de a obține fonduri cu orice preț și care ar fi înființat peste noapte zeci de astfel de afaceri, făcând ca România să fie prima țară fără autostrăzi care cucerește spațiul.
În cazul în care îndeplinești condițiile prezentate mai sus, iată ce poți face cu banii:
- îți poți cumpăra un sediu în care să îți desfășori activitatea, fiind jenant ca un transportator spațial de bunuri și persoane să plătească chirie pentru baza de la care lansează rachetele;
- îți poți reînnoi autovehiculele pe care le utilizezi, însă nu sunt permise autovehiculele de teren, pentru a evita risipa fondurilor publice și luxul nejustificat;
- îți poți achiziționa aparate de marcat fiscale, pentru că evaziunea fiscală nu este tolerată nici măcar în spațiu;
- îți poți crea o pagină web, însă doar dacă până acum nu ai avut una, iar clienții te-au găsit în trecut doar în Pagini Aurii sau în rubrica de mica publicitate a ziarelor;
- poți achiziționa sisteme care utilizează surse regenerabile de energie, pentru a evita risipa de combustibil în spațiu;
- îți poți trimite angajații la cursuri privind noţiuni fundamentale de igienă, pentru că și în spațiu trebuie să folosim apa și săpunul cât mai des posibil.
Chiar dacă este greu de crezut, în România funcționează în prezent două societăți comerciale care au drept obiect principal de activitate transporturile spațiale de bunuri și persoane, împreună având un angajat și o cifră de afaceri cumulată de aproape șase mii de euro. Poate părea puțin, însă lucrurile mari se construiesc de multe ori din nimic.
În acest context, este evident că sectorul necesită sprijin din partea statului pentru dezvoltare, iar fondurile nerambusabile vor fi folosite într-un domeniu cu un potențial uriaș de creștere în următoarele secole.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (1)