La fel ca în cazul programului Start-up Nation, MMACA a selectat, în urma unei proceduri derulate prin intermediul site-ului Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor derulate de Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM), instituțiile de credit care vor acorda credite bancare firmelor selectate pentru finanțare în cadrul programelor de Microindustrializare și Comerț-Servicii.
Astfel, conform comunicatului furnizat de AIPPIMM, cele trei instituții de credit sunt:
- Banca Comercială Română,
- CEC Bank
- BRD-Groupe Societe Generale
Conform condițiilor anunțate inițial, băncile selectate în vederea încheierii convenției de colaborare cu MMACA au trebuit să ofere o perioadă de creditare de până la cinci ani și o durată de cel mult 12 luni în care antreprenorii nu vor plăti decât dobânda bancară. Astfel, conform condițiilor din anunțul MMACA, rambursarea creditelor se va face după expirarea acestei perioade de grație, iar băncile nu vor putea percepe comisione pentru rambursarea anticipată.
Aceste credite bancare vor putea fi solicitate de întreprinderile care nu dispun de resurse financiare proprii pentru implementarea planurilor de afaceri ce ar urma să fie declarate câștigătoare în urma selecției desfășurate în cadrul celor două programe de finanțare active în acest moment.
Câte proiecte s-au depus în cadrul celor două programe de finanțare
Programul pentru Comerț și Servicii 2017 a debutat în data de 16 august, iar antreprenorii care au îndeplinit condițiile de eligibilitate au putut depune cererile de finanțare până în data de 29 august.
În cadrul acestui program, conform centralizării efectuate, au fost depuse 1.279 de cereri de finanțare, în condițiile în care bugetul disponibil permite finanțarea unui număr de 200 de beneficiari în 2017.
Având în vedere numărul mare al solicitanților, bugetul disponibil fiind depășit de peste șase ori, vor fi selectate la finanțare proiectele care au un punctaj cât mai mare.
În același timp, prin intermediul programului de Microindustrializare, un număr de minimum 165 de beneficiari ar urma să semneze contracte de finanțare. Bugetul total alocat acestei linii de finanțare este de peste 74 de milioane de lei, iar ajutorul maxim acordat unui singur beneficiar este de 450.000 de lei.
Cu toate acestea, în cadrul sesiunii de depunere a proiectelor ce a fost activă în perioada 21 august - 1 septembrie, antreprenorii care au îndeplinit condițiile de eligibilitate au depus un număr de 933 de cereri de finanțare.
La fel ca și în cazul programului pentru Comerț și Servicii, vor fi selectate pentru finanțare proiectele care au un punctaj cât mai mare.
Ofertele financiare au putut fi depuse doar de către acele instituții de credit care au cel puțin câte o sucursală în fiecare judeţ al țării, precum și convenții cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A.-IFN (FNGCIMM), prin care creditul bancar acordat în cadrul acestui Program să fie garantat în proporţie de 80%.
De asemenea, băncile vor trebui să aibă câte un reprezentant la nivelul fiecărei sucursale pentru evaluarea Planurilor de Afaceri ale solicitanţilor de alocaţie financiară nerambursabilă şi credit bancar.
Condițiile în care se vor acorda creditele bancare
Cele trei bănci selectate pentru finanțare au îndeplinit următoarele condiții:
- dobânda la credit: pachet dobândă fixă de maxim 5%/an;
- comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
- comision de gestiune: max 0,5% din valoarea creditului;
- alte comisioane: max 0,5 din valoarea creditului;
- termen de creditare: cel mult 60 luni;
- perioada de graţie: cel puțin 12 luni;
- garanţii: 80% din valoarea creditului garantat FNGCIMM și în completare garantare cu bunurile achiziţionate în cadrul programului;
- nu se percepe comision la rambursarea anticipată a creditului.
În plus, perioada de analiză și solutionare a creditului punte trebuie să fie de cel mult 20 zile de la solicitarea creditului.
În cazul în care vrei să estimezi ce cheltuială lunară vei avea după contractarea creditului bancar, descarcă aplicația de aici.