Reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, pentru mamele cu cel puțin trei copii este o măsură inclusă în Programul de Guvernare 2017-2020 al Guvernului Tudose. Prin asta, Executivul speră să contribuie la creșterea natalității în România. Practic, dacă o mamă are trei copii, ea se va pensiona cu șase ani mai devreme, iar o mamă cu patru copii va obține o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani ș.a.m.d. Potrivit legislației în vigoare, vârsta standard de pensionare este, în momentul de față, de 63 de ani pentru femei. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Totuși, nu vorbim decât de o promisiune la acest moment, ea nefiind inclusă într-un proiect de act normativ. Odată ce va fi inclusă, proiectul respectiv va trebui pus în dezbatere publică, votat (eventual, atât de Executiv, cât și de Parlament) și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica efectiv.
Chestiunea reducerii vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin trei copii a fost subliniată recent chiar de ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a vorbit de adoptarea, până la finalul acestui an, a unor modificări importante la legislația pensiilor. "Un principiu pe care îl avem în programul de guvernare este acela că femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă vârsta redusă de pensionare cu şase ani. Vă spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau, OK, de când se aplică? Adică, se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteţi siguri că nu va veni cineva care să modifice legislaţia, pentru că eu am doi copii şi mă gândesc să mai fac un copil tocmai ca să beneficiez de această prevedere", a spus ministrul, conform celor de la news.ro.
Încă din 2015 a fost votat de către senatori un proiect legislativ care prevede că femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme, atâta timp cât au îndeplinit stagiul complet de cotizare. De atunci, totul a rămas doar o promisiune, pentru că prevederile nu au ajuns nici la jumătatea parcursului legislativ spre adoptare.
De asemenea, merită să amintim că mai mai există și alte "eforturi" legislative pentru acordarea unor beneficii mamelor cu mai mulți copii. Proiectul normativ cu mamele eroine stabilește că se va acorda o indemnizație viageră lunară pentru mamele care au născut și crescut trei copii sau mai mulți. Mamele eroine ar primi acești bani indiferent dacă obțin sau nu un venit și indiferent de cât de mare e acesta, iar suma de bani cu titlul de indemnizație ar fi neimpozabilă. Proiectul își așteaptă însă votul deputaților de multă vreme. Apoi, un alt proiect prevede reduceri de taxe și impozite și ajutoare bănești pentru mamele fără venituri și care au mai mult de trei copii.
Atenție! Prevederea din programul de guvernare NU se aplică momentan. Ea trebuie inclusă într-un proiect de act normativ, care trebuie pus în dezbatere, adoptat de legiuitor și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
Comentarii articol (7)