Cererile de finanțare vor fi depuse, începând cu data de 28 august, timp de o lună, de către furnizorii de formare profesională acreditați, organizațiile sindicale sau patronale, dar și de către diverse alte categorii de beneficiari eligibili cu personalitate juridică.
După parcurgerea etapelor de verificare a eligibilității, beneficiarii selectați pentru finanțare vor organiza cursuri și evenimente de formare profesională dedicate specialiștilor HR din departamentele de resurse umane și managerilor aflați la conducerea diverselor departamente ale întreprinderilor. În plus, sunt eligibili să participe la aceste cursuri și antreprenorii care își conduc în mod independent propriile afaceri.
Se vor organiza cursuri de manager sau inspector resurse umane, iar informații suplimentare privind diversitatea cursurilor pe care acești specialiști le pot urma au fost detaliate în cadrul acestui articol.
Doar angajații cu contract individual de muncă pot participa
În cadrul apelului de proiecte dedicat programului România Profesională - Resurse umane competitive, grupul țintă eligibil cuprinde specialiștii HR care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate:
- sunt angajați cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial de muncă;
- își desfășoară activitatea în cadrul departamentelor de resurse umane ale întreprinderilor.
Persoanele care îndeplinesc aceste condiții pot participa la un singur eveniment de formare profesională sau la mai multe astfel de evenimente din lista celor eligibile, doar în cazul în care statutul acestora le permite.
În plus, organizatorul evenimentelor de instruire are obligația de a raporta persoanele participante o singură dată, indiferent de numărul cursurilor urmate, în condițiile în care ei sunt obligați să asigure participarea unui număr de cel puțin 300 de persoane diferite pentru fiecare proiect desfășurat.
Persoanele care au calitatea de angajați au obligația să provină din întreprinderi care își desfășoară activitatea principală sau secundară într-unul dintre sectoarele economice cu potențial competitiv din lista de mai jos:
- turism şi ecoturism;
- textile şi pielărie;
- lemn şi mobilă;
- industrii creative;
- industria auto și componente;
- tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor;
- procesarea alimentelor şi a băuturilor;
- sănătate şi produse farmaceutice;
- energie şi management de mediului;
- bioeconomie (agricultură, silvicultură, pescuit şi acvacultură), dar și biofarmaceurică şi biotehnologii.
Organizatorul evenimentelor de instruire și formare profesională trebuie să solicite persoanelor înscrise o adeverință eliberată de către angajator, în care să fie menționate cel puțin următoarele informații:
- persoana este încadrată cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau timp parțial de muncă);
- locul de muncă este în regiunea de dezvoltare în care se implementează proiectul (toate regiunile țării sunt eligibile, mai puțin regiunea București – Ilfov). În acest sens, persoanele se vor înscrie pentru participarea la cursuri gratuite pe lista organizatorilor care implementează proiectele în regiunea în care acestea își au locul de muncă;
- persoana ocupă o poziție în cadrul departamentului de resurse umane, precizându-se postul ocupat, conform organigramei sau schemei de personal a întreprinderii individuale;
Iată ce cheltuieli se decontează participanților la aceste cursuri
În cazul în care dorești să participi la unul sau mai multe cursuri organizate prin intermediul programului România Profesională - Resurse umane competitive, participarea la curs va fi gratuită.
În plus, vei beneficia de gratuitate sau decontarea următoarelor cheltuieli ocazionate de participarea la aceste cursuri:
- deplasarea la locul în care evenimentele de formare profesională sunt organizate;
- cazarea pe durata desfășurării evenimentelor;
- asigurări de călătorie și asigurări medicale aferente deplasării;
- hrana asigurată participanților.
Totodată, materialele distribuite în timpul cursului sunt oferite gratuit, organizatorii având posibilitatea de a opta pentru suporturi de curs, mape și alte materiale de papetărie, diverse reviste de specialitate la care organizatorul se poate abona sau pe care le poate achiziționa.