Furnizorii de formare profesională, alături de alte categorii de solicitanți eligibili, pot depune, în perioada 28 august - 27 septembrie, cereri de finanțare în vederea instruirii managerilor și persoanelor din departamentele de resurse umane ale întreprinderilor care desfășoară activități economice în toate regiunile țării, cu excepția regiunii București – Ilfov, în cadrul programului de finanțare intitulat “România profesională – Resurse umane competitive”.
Cererile de finanțare se pot depune doar în format electronic, prin intermediul platfomei MySmis, disponibilă aici.
Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de peste 60.888.000 euro, iar finanțarea maximă ce poate fi acordată unui singur proiect este de un milion de euro. Acest lucru înseamnă că vor putea fi finanțate cel puțin 61 de proiecte în cadrul sesiunii ce se va încheia astăzi.
Conform prevederilor ghidului solicitantului privind condițiile specifice în care finanțarea poate fi acordată, un proiect trebuie să își propună instruirea unui număr minim de 300 de persoane.
Astfel, consumarea întregului buget disponibil va conduce la organizarea de cursuri de formare profesională pentru un număr de cel puțin 18.300 de manageri, antreprenori și angajați ai departamentelor de resurse umane ai întreprinderilor din cele șapte regiuni de dezvoltare eligibile.
Sunt eligibile chiar și cursurile de tip mini MBA
În cadrul acestor proiecte, se vor organiza cursuri de formare profesională pentru manageri, antreprenori, dar și pentru angajații din departamentele de resurse umane. Aceștia pot participa, în mod gratuit, la cursuri din sfera managementului strategic, dar și la cursuri neacreditate, recunoscute doar la nivelul întreprinderii.
Astfel, antreprenorii și managerii din conducerea întreprinderilor pot participa la următoarele cursuri și evenimente de formare profesională acreditate de către Agenția Națională pentru Calificări (ANC):
- competențe antreprenoriale;
- manager de produs;
- manager de inovare;
- manager îmbunătățire procese;
- alte cursuri pentru care furnizorul de formare profesională este acreditat.
În plus, persoanele care asigură managementul strategic al întreprinderilor și care ocupă poziții de management, precum și antreprenorii care își conduc în mod independent afacerile proprii pot participa și la alte cursuri de formare profesională, cu o recunoaștere diferită decât cea oferită de către ANC, precum:
- cursuri informale recunoscute la nivelul întreprinderii;
- activități de business coaching;
- workshop-uri;
- prelegeri;
- cursuri acreditate de Project Management Institute;
- cursuri de tipul mini MBA.
Totodată, prin intermediul programului de finanțare „România profesională – Resurse umane competitive”, pot beneficia de cursuri de formare profesională și angajații din departamentele de resurse umane ale companiilor. Aceștia pot participa la următoarele tipuri de cursuri:
- manager resurse umane;
- inspector resurse umane;
- alte cursuri pentru care furnizorul de formare profesională este acreditat.
În situația în care solicitantul nu are experiența sau nu are autorizat să desfășoare activități din rândul celor menționate anterior, acesta are posibilitatea subcontractării în vederea implementării acestor activități a activităților de formare profesională către furnizori acreditați.
Și organizațiile sindicale ale angajaților pot depune cereri de finanțare
În cadrul acestui apel de proiecte, cererile de finanțare pot fi depuse de către următoarele organisme:
- organizații sindicale;
- organizații patronale;
- asociații de întreprinderi cu personalitate juridică;
- furnizori de formare profesională;
- camerele de Comerț și Industrie.
Solicitanții pot depune proiectele privind organizarea cursurilor de formare profesională doar în mod individual, nu și în parteneriat și trebuie să aibă o vechime de minimum un an calendaristic la data înregistrării cererii de finanțare în sistemul informatic MySmis.
În cadrul prezentul apel de proiecte, grupul țintă eligibil cuprinde următarele categorii de persoane:
- angajați cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, care asigură managementul strategic și care ocupă poziții de management;
- angajați din departamentele de resurse umane;
- antreprenori care își gestionează propriile afaceri.
Domeniile de activitate eligibile
Întreprinderile din rândul cărora vor fi selectați cursanții acestor cursuri și programe de instruire trebuie să activeze în următoarele sectoare economice cu potențial competitiv:
- turism şi ecoturism;
- textile şi pielărie;
- lemn şi mobilă;
- industrii creative;
- industria auto și componente;
- tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor;
- procesarea alimentelor şi a băuturilor;
- sănătate şi produse farmaceutice;
- energie şi management de mediului;
- bioeconomie (agricultură, silvicultură, pescuit şi acvacultură), dar și biofarmaceurică şi biotehnologii.
Aceste sectoare economice au fost corelate cu domeniile de specializare inteligentă din Strategia Națională pentru Competitivitate 2014-2020, fiind enumerate ca atare și în cadrul Ghidului solicitantului - condiții specifice, ce poate fi descărcat de mai jos.
Formatorii își pot deduce integral cheltuielile suportate
În cadrul acestei linii de finanțare, următoarele categorii de cheltuieli sunt eligibile:
- salarii și contribuții pentru personalul implicat în implementarea proiectului;
- cheltuieli pentru cazare, diurnă, transport al persoanelor participante la evenimentele de formare profesională;
- externalizarea unor servicii specializate, precum formare profesională, consultanță, consiliere profesională, organizarea de evenimente;
- editarea și tipărirea de materiale necesare în cadrul sesiunilor de informare și formare profesională;
- închiriere spații pentru desfășurarea diverselor activități ale operațiunii;
- închirierea de echipamente, vehicule;
- achiziția de echipamente, echipamente IT, periferice, mobilier, birotică;
- utilități.