Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman a publicat săptămâna trecută varianta finală a ghidului solicitantului pentru apelul de proiecte "România Profesională – Resurse umane competitive", ce va fi lansat în data de 28 august 2017.
Furnizorii de formare profesională acreditați, dar și alte organizații, vor putea solicita, timp de o lună, sprijin financiar pentru organizarea de cursuri și evenimente de formare profesională dedicate angajaților din departamentele de HR și managerilor companiilor din șapte regiuni de dezvoltare, cu excepția regiunii București – Ilfov. Condițiile de eligibilitate sunt detaliate în cadrul acestui articol.
În cadrul prezentului apel de proiecte, grupul-țintă eligibil cuprinde următoarele categorii de persoane:
- angajați cu contract individual de muncă, care asigură managementul strategic al întreprinderilor și care ocupă poziții de management în întreprinderi (manager general, director general, manager executiv, director executiv, director adjunct, etc.);
- angajați cu contract individual de muncă, din departamentele de resurse umane;
- antreprenori care-și gestionează propriile afaceri.
Cursurile organizate vor fi diferențiate, răspunzând nevoilor specifice de formare profesională ale managerilor și angajaților din departamentele de HR.
Cursuri de resurse umane
Prin intermediul programului România Profesională, se vor organiza și derula programe de formare profesională pentru angajații din departamentele de resurse umane, precum:
- manager de resurse umane;
- inspector resurse umane;
- alte cursuri pentru care furnizorul de formare profesională este acreditat de către Agenția Națională pentru Calificări (ANC);
- cursuri informale recunoscute la nivelul întreprinderii;
- activități de tip workshop, seminarii, conferințe, prelegeri, evenimente de informare.
Organizarea acestor cursuri autorizate sau neautorizate au drept scop îmbunătățirea activității de management al resurselor umane în cadrul întreprinderilor.
Cursuri de tip miniMBA
Prin intermediul acestui program de finanțare, managerii și antreprenorii pot participa la programe de formare profesională de perfecționare / specializare acreditate de către ANC organizate pentru următoarele ocupații:
- competențe antreprenoriale;
- manager de produs;
- manager de inovare;
- manager îmbunătățire procese;
- alte cursuri pentru care furnizorul de formare profesională este autorizat.
Nu doar cursuri acreditate ANC se vor organiza prin intermediul acestei linii de finanțare, ci și activități informale recunoscute la nivelul întreprinderii, precum:
- activități de business coaching;
- workshop;
- seminarii;
- conferințe;
- prelegeri;
- evenimente de informare.
Managerii și antreprenorii interesați de dobândirea altor tipuri de competențe profesionale, pot participa la cursuri acreditate de către Project Management Institute, precum:
- PMP - Project Management Professional;
- CAPM – Certified Associate in Project Management;
În plus, managerii din conducerea întreprinderilor, precum și antreprenorii care își conduc în mod independent afacerile pot participa la cursuri de tip "mini MBA" (Master of Business Administration) sau alte tipuri de cursuri relevante pentru atingerea obiectivelor profesionale de dezvoltare personală și a afacerilor.
Peste 18.000 de specialiști vor putea participa la aceste cursuri
Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de peste 60.800.000 euro, iar finanțarea maximă ce poate fi acordată unui singur proiect este de un milion de euro. Acest lucru înseamnă că vor putea fi finanțate cel mult 61 de proiecte în cadrul sesiunii ce va debuta la începutul săptămânii viitoare.
Conform prevederilor ghidului solicitantului privind condițiile specifice în care finanțarea poate fi acordată, un proiect trebuie să își propună instruirea unui număr minim de 300 de persoane, iar implementarea completă a tuturor proiectelor va conduce la formarea profesională a unui număr de cel puțin 18.300 de manageri, antreprenori și angajați ai departamentelor de resurse umane.