Măsura este inclusă într-un Proiect de lege privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Documentul a fost lansat recent în dezbatere publică, de către ANPC, și acesta ar urma să înlocuiască, de la 1 iulie 2018, actualele reguli stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
Firmele care vând pachete turistice vor fi obligate să-și informeze clienții despre eventualele costuri suplimentare înainte să încheie contract cu aceștia. Mai exact, va fi vorba de „toate comisioanele, tarifele și alte costuri suplimentare sau, atunci când aceste costuri nu pot fi calculate în mod rezonabil anterior încheierii contractului, o indicație cu privire la tipul de costuri suplimentare pe care călătorul ar putea să fie obligat să le suporte în continuare”, scrie în propunerea legislativă.
În lipsa informării prealabile, agențiile nu vor putea să ceară clienților să le achite. Iar dacă vor încălca această prevedere, vor risca o amendă cuprinsă între 4.000 și 20.000 de lei, ce va putea fi aplicată fie de reprezentanții ANPC, fie de cei ai Ministerului Turismului. În momentul de față, ordonanța de Guvern ce ar urma să fie abrogată nu conține asemenea dispoziții.
Practic, inițiativa legislativă obligă agențiile de turism să ofere anumite informații precontractuale referitoare la pachetele de călătorie. De exemplu, vor trebui oferite informații precum destinația, itinerariul, cazarea, transportul, excursiile și prețul total (inclusiv taxele și costurile suplimentare).
Prețul pachetului și avansul, modificate doar cu acordul turiștilor
Prețul total al unui pachet de călătorie și avansul de achitat vor fi informații ce vor trebui furnizate în avans turiștilor, însă acestea vor face parte și din contractul dintre părți. În acest sens, orice fel de modificare a prețului și a avansului vor putea fi făcute doar dacă există acordul expres al clienților.
„Informațiile furnizate călătorului (...) sunt o parte integrantă a contractului privind pachetul de servicii de călătorie și nu pot fi modificate decât prin acordul explicit al părților contractante”, este subliniat în proiectul de lege. Încălcarea prevederii va putea aduce firmelor amenzi cuprinse, de asemenea, între 4.000 și 20.000 de lei.
Acum, OG nr. 107/1999 permite modificarea prețurilor stabilite în contract în baza unei simple includeri a acestei posibilități în contract. Mai precis, prețurile pot fi majorate sau reduse, în funcție de situație, dacă există variații ale costurilor de transport, redevențelor și taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/îmbarcare în porturi și aeroporturi și a taxelor de turist, precum și a cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat.
„Prețurile stabilite în contract nu pot fi majorate, în niciun caz, în cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecării. În cazul în care prețurile stabilite în contract sunt majorate cu peste 10%, indiferent de motivele majorării, turistul poate rezilia contractul fără nicio obligație față de agenția de turism, aceasta din urmă având obligația de a rambursa imediat turistului toate sumele aferente călătoriei turistice plătite de acesta, inclusiv comisionul”, este detaliat în ordonanță. Cu alte cuvinte, în prezent nu există nicio prevedere expresă care să lege modificarea prețurilor de acordul expres al clienților.
În altă ordine de idei, propunerea legislativă inițiată de ANPC prevede o majorare consistentă a amenzilor aplicabile agențiilor de turism. Astfel, dacă acum vorbim de amenzi de cel puțin 400 și cel mult 1.000 de lei, în viitorul apropiat am putea vorbi de amenzi minime de 4.000 de lei și amenzi maxime de 50.000 de lei.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)