Recepția construcțiilor de orice categorie și clasă de importanță se efectuează de către investitor/proprietar atât pentru construcții noi, cât și în cazul intervențiilor la construcții existente, pentru care se emit autorizații de construire/desființare. Recepția se realizează în două etape: prima, la terminarea lucrărilor, iar la expirarea perioadei de garanție, recepția finală.
Recepția la terminarea lucrărilor se face acum după niște reguli ușor diferite, din moment ce, la 29 iulie 2017, a intrat în vigoare un nou Regulament de recepție a lucrărilor de construcții (HG nr. 343/2017). Modificări sunt aduse și la componența și activitatea comisie de recepție la terminarea lucrărilor.
Potrivit noului regulament, din componența comisiei de recepție la terminarea lucrărilor fac parte, în mod obligatoriu:
- un reprezentant desemnat de către investitor (ca președintele al comisiei);
- un reprezentant desemnat de către autoritatea administrației publice care a emis autorizația de construire/desființare;
- unul, doi sau trei specialiști în domeniul lucrărilor de construcții supuse recepției, în funcție de categoria și clasa de importanță a construcțiilor, desemnați de investitor, alții decât cei implicați în proiectarea/execuția obiectivului de investiții (sunt ori angajați ai investitorului, ori lucrează pe baza unui contract de prestări servicii).
Pe lângă aceștia, de la caz la caz, în comisie intră obligatoriu și alți membri. De exemplu, dacă e vorba de o clădire dintr-o categorie prevăzută în Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, e necesar ca în comisie să intre și un reprezentant desemnat de către inspectoratul pentru situații de urgență. De asemenea, un reprezentant de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) trebuie să facă parte obligatoriu din comisie doar pentru categoriile de construcții A, B și C din HG nr. 766/1997.
Secretariatul comisiei de recepție la terminarea lucrărilor este asigurat de un diriginte de șantier autorizat implicat în verificarea calității lucrărilor executate pentru realizarea construcției și a intervențiilor la construcția existentă, care întocmește, în numele investitorului, documentele de recepție la terminarea lucrărilor și constituie carte tehnică a construcției, scrie acum în regulament. Totuși, se precizează expres că el nu face parte din componența comisiei de recepție.
Apoi, reprezentanții executantului și ai proiectantului participă, în mod obligatoriu, în calitate de invitați, la recepția la terminarea lucrărilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții. Față de vechiul regulament, acum se precizează mult mai clar cine trebuie obligatoriu să facă parte din comisie, cine trebuie să participe doar în mod excepțional și ce implicare au alți specialiști.
Notă: Noul regulament prevede în mod expres faptul că recepția la terminarea lucrărilor trebuie să se facă în perioada în care autorizația de construire încă mai e valabilă. Prevederea aceasta nu se regăsea în vechiul regulament, însă condiția putea fi dedusă din alte prevederi legale.
Numirea, funcționarea și decizia comisiei
Pe toți cei pe care regulamentul îi cere în comisie, investitorul trebuie să-i notifice cu privire la participarea lor, în termen de cinci zile de la data când executantul i-a transmis terminarea lucrărilor. În vechiul regulament, era prevăzut un termen de trei zile pentru notificarea ISC și un termen de 15 zile pentru organizarea începerii recepției.
De asemenea, acum se prevede că factorii implicați în etapa de recepție la terminarea lucrărilor trebuie să-i comunice investitorului în zece zile de la primirea solicitării cine e reprezentantul desemnat de fiecare pentru a participa în comisie. Apoi, după ce primește toate comunicările de la aceste entități, investitorul are trei zile la dispoziție să numească comisia.
"În cazul în care investitorul, în termenul prevăzut la art. 10 alin. (1) (cinci zile – n. red.), nu stabilește data, ora și locul de întrunire a comisiei de recepție la terminarea lucrărilor sau dacă acesta nu se prezintă la data, ora și locul de recepție stabilit, direct sau prin împuternicit, executantul va reînnoi cererea pentru fixarea unei noi date de convocare a comisiei de recepție la terminarea lucrărilor", scrie în noul regulament.
Întocmai ca în vechiul regulament, comisia nu poate să-și facă treaba decât în prezența a cel puțin două treimi din membrii numiți. "Decizia comisiei de recepție la terminarea lucrărilor se ia cu majoritatea membrilor comisiei", stabilește regulamentul, întocmai ca vechea reglementare. Important este că, dacă un reprezentant al unei instituții care trebuie să facă obligatoriu parte din comisie propune respingerea recepției, atunci decizia nu va fi luată, chiar dacă există majoritate (spre exemplu, se opune reprezentantul de la inspectoratul pentru situații de urgență). Or, aici vorbim de o prevedere cu caracter de noutate față de vechiul regulament, unde nu exista o reglementare asemănătoare.