Proiectul Legii turismului este abia la începutul drumului său către intrarea în vigoare. Abia a fost pus în dezbatere, trebuie să treacă (măcar pentru zece secunde) pe sub ochii Executivului, să fie dezbătut și votat de aleșii poporului, în Parlament, aprobat și de șeful statului și apoi publicat în Monitorul Oficial.
Răsfoind proiectul, m-am oprit, firește, asupra drepturilor și obligațiilor turistului. Cine e "turistul"? În proiect scrie că turistul e "orice persoană care vizitează un loc, altul decât cel unde se află reședința sa obișnuită, în scopul efectuării unor activități cu caracter recreativ, sportiv, medical, cultural, religios, de afaceri și altele, activități ce implică minim o înnoptare și a căror durată este mai mică de 12 luni".
Ce obligații va avea turistul, potrivit proiectului de lege:
- să respecte prevederile legale în raportul cu operatorii economici din turism şi cu ceilalti participanţi la activităţile turistice (spre exemplu, cu toți cei de la cazare, cu personalul de la punctele turistice pe care le vizitează ș.a.m.d.);
- să respecte regulamentele impuse de operatorii economici cu privire la folosirea lucrurilor care i se pun la dispoziție, pe parcursul folosirii acestora în calitate de turist/client, cât şi privind regulile de bună coabitare şi respect reciproc faţă de alţi turişti şi faţă de angajaţii prestatorului de servicii;
- să desfășoare activităţile turistice cu respectarea valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor comunităţilor gazdă;
- să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor, precum și modul de comportare în cazul producerii unei situații de urgență;
- să respecte normele de protecție a mediului;
- să solicite documentul fiscal justificativ pentru plata serviciilor de călătorie (adică bonuri, chitanțe, facturi, de la caz la caz).
Mai pe românește, turistul va trebui să fie civilizat atât față de personalul hotelurilor și pensiunilor, al atracțiilor turistice, al restaurantelor ș.a.m.d., cât și față de ceilalți turiști, va trebui să respecte regulile locurilor pe care le vizitează și alte obiceiuri și va trebui să se asigure că cel căruia îi plătește nu face evaziune fiscală.
Dacă nu respectă aceste obligații, turistul va putea plăti amenzi de la 1.900 la 2.800 de lei. Adică, între unul și două salarii minime brute, ceea ce pentru unii înseamnă cel mult bugetul total de vacanță. Polițiștii și jandarmii vor putea aplica aceste amenzi, precum și autoritățile din domeniul turismului.
Atenție! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern, votat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (7)