Persoanele fizice care închiriază camere/apartamente personale vor fi obligate să obțină, înainte, de la autoritățile locale, certificate de înregistrare ca operatori economici din turism, iar cei care nu se vor înregistra la autoritățile locale vor risca amenzi între 20.800 și 31.200 de lei, potrivit Proiectului legii turismului, aflat acum în Parlament.
"(...) este interzisă desfășurarea activităților specifice și prestarea serviciilor turistice fără autorizațiile emise în conformitate cu prevederile legale în vigoare", prevede proiectul, care ia în considerare drept cazare turistică orice închiriere/subînchiriere a unui spațiu dintr-un imobil neclasificat, pentru înnoptare, către turist, pe o perioadă mai mică de o lună calendaristică. Practic, viitoarea lege îi vizează în mod direct și pe cei care închiriază prin platforme precum AirBnB sau Booking.com.
Pentru persoanele fizice există și obligații specifice, în proiect, pe lângă necesitatea de a obține certificatele de mai sus: să transmită informațiile solicitate către autorități (dacă nu, vor risca amenzi la fel de mari ca pentru neînregistrarea la autoritățile locale) sau să dețină o adresă de e-mail și un număr de telefon în permanență active (distribuite autorităților din turism la nivel central și local), riscând, altfel, amenzi între 2.080 și 4.160 de lei. Totuși, amenzi mai mici se vor putea plăti (jumătate din minimul legal) dacă contravenientul se grăbește să le achite în 15 zile).
Ca idee, proiectul prevede că autoritățile din turism vor putea face controale și sub acoperire, de tipul "clientul misterios", ceea ce înseamnă că există șanse ca cei fără autorizațiile necesare să fie depistați fără să știe de organele de control.
Proiectul legii turismului nu a mai ajuns să fie votat azi la Senat, în urma dezbaterilor, iar duminică se va împlini termenul său de adoptare tacită la senatori. Prin urmare, va fi considerat adoptat tacit și va merge la Camera Deputaților, care va avea ultimul cuvânt asupra formei viitoarei legi a turismului din România. După ce apare în Monitorul Oficial, ceea ce ar putea să se întâmple anul acesta, legea va intra în vigoare în 180 de zile.
Prevederile proiectului de lege nu sunt însă foarte detaliate pentru niciunii dintre actorii implicați în toată povestea aceasta. De pildă, nu știm, la acest moment, cum și în baza a ce se va obține certificatul de către cei care-și închiriază turiștilor proprietățile imobiliare, nici dacă vor fi impuse anumite costuri și care vor fi acelea. Legea va fi completată, după ce apare în Monitor, cu diverse alte acte normative - norme de punere în aplicare - care vor oferi celor interesați un tablou complet al obligațiilor pe care le au.
Atenție! Proiectul legii turismului NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice. Intrarea în vigoare a legii e programată să aibă loc în 180 de zile de la publicare.
Comentarii articol (8)