Proiectul Legii turismului adoptat miercuri în Executiv (potrivit informării de pe site-ul propriu) și care va ajunge în curând în Parlament a fost pus în dezbatere de câțiva ani la Ministerul Turismului, dar în toamna anului trecut a fost repus în dezbatere, într-o nouă formă. Întrucât pe site-ul Secretariatului Guvernului nu regăsim publicat textul documentului adoptat, ne uităm pe textul propunerii trimis spre avizare Consiliului Economic și Social (CES) la începutul acestei luni. Oricum, proiectul ajuns în Parlament va fi supus votului în fiecare Cameră. Forma adoptată va avea nevoie și de aprobarea președintelui statului pentru intrarea în vigoare.
Din documentul de la CES aflăm că firmelor care oferă servicii turistice fără autorizare le vor fi aplicate amenzi semnificative (cele mai mari din proiect). Operatorii economici (persoane juridice sau fizice) care desfășoară activități în domeniul turismului vor trebui să funcționeze în baza autorizaţiei emise în condiţiile legii. Altfel, vor risca sancțiuni cuprinse între 35 și 40 puncte-amendă, dar și suspendarea activității până când își remediază problemele. Punctul-amendă va fi stabilit la nivelul salariului minim brut. Dacă ne orientăm după salariul actual (2.080 de lei), vorbim de amenzi între 72.800 și 83.200 de lei.
Notă: Proiectul definește operatorul economic astfel: "persoana fizică sau persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau familială, societatea comercială sau altă persoană juridică constituită conform legii, care desfăşoară activităţi economice specifice din domeniul turismului".
În continuarea acestei obligații și cu riscul aceleiași sancțiuni, entitățile din turism vor trebui să funcționeze numai cu structuri de primire turistică clasificate sau autorizate de către autoritatea publică centrală/locală cu atribuţii în domeniul turismului, respectiv numai în baza certificatului de înregistrare, în cazul persoanelor fizice. Aceeași amendă se va putea aplica și celor care funcționează după ce le expiră autorizările menționate.
Apoi, cu sancțiuni între 10 și 15 puncte-amendă (adică între 20.800 și 31.200 de lei amendă) vor fi sancționați cei care nu îndeplinesc următoarele obligații:
- furnizarea de pachete/servicii de călătorie la nivelul şi în limitele prevederilor licenţei de turism și deținerea de sisteme de garantare conform cerințelor legale;
- prestarea de servicii cel puţin la nivelul categoriei unităţii respective, potrivit certificatului de clasificare deţinut (cu alte cuvinte, cei care nu oferă cel puțin servicii de trei stele, deși atâtea sunt înscrise în certificatul deținut, vor prim amenzi);
- funcționarea cu personal calificat, specializat, perfecţionat şi autorizat în conformitate cu reglementările şi normele de specialitate în vigoare.
Operatorii vor trebui să transmită la timp și corect, conform legii, datele și informațiile reale pe care i le cer autoritatea publică centrală cu atribuţii în domeniul turismului şi alte autorităţi publice centrale. Dacă nu vor face acest lucru, vor primi sancțiuni între 10 și 15 puncte-amendă (adică între 20.800 și 31.200 de lei amendă).
Cu amenzi ceva mai mici, respectiv între 8.320 și 16.640 de lei (patru-opt puncte amendă) vor putea fi sancționați cei care nu-și vor face publicitate obiectiv și cei care nu vor avea în dotare măcar un echipament de tipul calculatoarelor/laptopurilor, o adresă de e-mail și un telefon permanent active (aceste date de contact trebuind să fie transmise autorității publice cu competențe în domeniul turismului).
În fine, cu aceeași amendă vor fi sancționați cei care nu vor avea, la recepție, o listă clară și la vedere cu toate serviciile și tarifele aferente din unitatea respectivă.
Dacă ne uităm în proiectul de lege vedem că suspendarea activității (pe lângă amenda aplicată) va putea fi dispusă nu doar pentru lipsa autorizației și pentru funcționarea dincolo de valabilitatea ei, ci și pentru că nu sunt îndeplinite următoarele obligații:
- furnizarea de pachete și servicii turistice la nivelul și în limitele licenței și nu dețin sistemele de garantare cerute prin lege;
- promovarea și funcționarea numai cu structurile clasificate/autorizate de către autoritățile abilitate;
- prestarea serviciilor cel puțin la nivelul categoriei unității/potrivit certificatului de clasificare deținut;
- funcționarea cu personal calificat, specializat, perfecționat și autorizat;
- furnizarea accesului la serviciile proprii și persoanelor cu dizabilități;
- entitatea controlată nu a remediat măsurile dispuse la controlul anterior;
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)