Poliţele RCA s-au ieftinit cu peste 50% într-o lună
Veşti bune pentru şoferi, după prima lună de când se aplică noua lege RCA. Asigurările s-au ieftinit cu mai mult de jumătate pentru cei care au condus regulamentar şi nu au provocat incidente în trafic. De cealaltă parte, însă, transportatorii se plâng că, în cazul camioanelor, preţurile asigurării sunt tot mari şi depăşesc tarifele plafonate timp de jumătate de an.
Şoferii care nu au avut incidente în trafic în ultimii ani culeg roadele când îşi reînnoiesc asigurarea RCA.
Poliţa obligatorie pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1400 de centimetri cubi s-a ieftinit cu aproape 200 de lei într-un singur an, de la 466 la 275 de lei, la aceeaşi companie de asigurări.
Peste unu din trei vehicule verificate, nesigure rutier
Aproape 5%, respectiv 1.758 unități, dintre vehiculele verificate tehnic în trafic la nivel național în primele 6 luni ale acestui an prezentau pericol iminent de accidente. Un procentaj de 37% nu respectă normele de siguranță rutieră.
Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete, potrivit Registrului Auto Român, instituție care a făcut controlul menționat. Registrul Auto Român a verificat în trafic în anul 2017 nu mai puțin de 35.468 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică.
Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37.21%. În urma testărilor realizate, la 9% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat neconformități legate de poluare. Din totalul vehiculelor verificate, 2,78% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).
Serbia restricționează vânzarea terenurilor agricole către cetățenii din UE
Parlamentul Serbiei a adoptat luni o serie de restricții pentru cetățenii din Uniunea Europeană care vor să achiziționeze terenuri agricole în Serbia, cu câteva zile înainte de data limită la care Belgradul trebuia să implementeze un acord convenit anterior care privea liberalizarea pieței terenurilor agricole, potrivit Agerpres.
Cu 131 de voturi pentru și 13 contra, parlamentarii sârbi au adoptat un proiect de lege care cere fiecărui cetățean din UE să trăiască în Serbia cel puțin 10 ani înainte de a putea cumpăra teren agricol, iar suprafețele ce pot fi cumpărate au fost limitate la două hectare. Guvernul de la Belgrad susține că vrea să îi protejeze pe fermierii sârbi și să evite situația în care străinii preiau resursele naturale. Alte categorii de cetățeni străini nu pot cumpăra terenuri agricole în Serbia, însă companiile străine pot cumpăra sau închiria terenuri via filiale din Serbia.
Comentarii articol (0)