În scopul accelerării absorbției fondurilor europene, Executivul a decis să facă unele schimbări prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, facilitând implementarea proiectelor realizate prin intermediul fondurilor europene. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 3 septembrie 2017.
Principalele modificări aduse sunt următoarele:
- lărgirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica mecanismul cererii de plată, astfel încât beneficiarii să poată opta pentru plata salariilor, a subvențiilor ,a burselor, a premiilor și a onorariilor fie la cererea de prefinanțare, fie la cererea de plată sau rambursare;
- mărirea termenului de justificare a sumelor cheltuite din prefinanțare de la 60 de zile la 90 de zile astfel încât beneficiarii să aibă o perioadă suficientă pentru plata cheltuielilor și întocmirea cererii de rambursare.
De efectele acestor prevederi vor beneficia întreprinderile care implementează proiecte prin intermediul Programelor Operaționale de Infrastructură Mare, Capital Uman, Competitivitate, Regional și Capacitate Administrativă.
Anterior acestor modificări, în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene, salariile, subvențiile, bursele, premiile și onorariile puteau fi achitate din prefinanțarea solicitată la demararea proiectului sau, în lipsa acesteia, din fonduri proprii, ceea ce reprezenta o povară financiară consistentă asupra fluxului de numerar al societății, cu atât mai mult cu cât decontarea acestor cheltuieli se făcea cu întârziere, prin intermediul cererii de rambursare.
Modificările intrate în vigoare permit beneficiarilor să includă, în cadrul cererii de plată, toate aceste cheltuieli, astfel că nu va mai fi necesară plata lor din fonduri proprii.
O altă modificare se referă la stabilirea unui mecanism simplificat pentru deschiderea conturilor bancare necesare virării sumelor solicitate prin mecanismul cererii de plată, inclusiv pentru partenerii persoane juridice nerezidente, care nu au sediul permanent pe teritoriul României.
Astfel, aceștia au acum posibilitatea de a contribui la buna implementare a proiectelor, alături de partenerii români, prin utilizarea mecanismului cererii de plată, în plus față de cele prevăzute până în prezent, respectiv prefinanțarea și cererea de rambursare.
Comentarii articol (0)