Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare și investiții. Documentul a apărut joi în Monitorul Oficial și se aplică deja de la data publicării.
Pe scurt, o firmă reglementată de Legea societăților nr. 31/1990 poate să devină, în anumite condiții, un fond suveran de investiții, conform documentului emis de Executiv.
„Fondurile suverane de dezvoltare și investiții, denumite în continuare Fonduri, au ca scop atât dezvoltarea și finanțarea din fonduri proprii și din fonduri atrase, de proiecte de investiții rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiții sau al unor societăți de investiții, singure sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât și administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit”, dispune ordonanța.
Fondurile sunt deținute integral de statul român pentru toată durata lor de funcționare. Condițiile de organizare și funcționare ale fondurilor suverane se vor stabili ulterior prin hotărâre a Guvernului, acestea funcționând ca societăți pe acțiuni.
Guvernanții au încercat inițial să decidă înființarea fondului suveran de investiții prin lege, dar, după ce aceasta a fost contestată la Curtea Constituțională, judecătorii au găsit că este contrară Legii fundamentale a României. Motiv pentru care s-a luat decizia ca Guvernul să fie cel care reglementează fondul suveran de investiții, nu Parlamentul.
Comentarii articol (1)