Ordonanța Guvernului nr. 25/2017 a adus mai multe modificări Codului fiscal, iar prima prevedere intrată în vigoare deja face referire la regimul fiscal aplicabil serviciilor medicale.
Astfel, din această lună, serviciile medicale sub formă de abonament suportate de către angajatori pentru angajații proprii nu mai sunt incluse în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, atât timp cât acestea nu depășesc, împreună cu primele de asigurare voluntară de sănătate, echivalentul în lei al sumei de 400 de euro.
Asta în condițiile în care, de la finalul lunii iulie 2017, serviciile medicale sub formă de abonament nu mai intră nici în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii.
Prin urmare, în prezent, primele de asigurare de sănătate privată și abonamentele medicale private pe care firma le oferă angajaților sunt scutite atât de impozit, cât și de contribuții sociale, în plafonul anual de 400 de euro de persoană. Ceea ce depășește această limită trebuie considerat, potrivit legislației fiscale, avantaj de natură salarială, pentru care se achită impozit și contribuții sociale obligatorii (pensii, sănătate).
În concluzie, în limita echivalentului în lei al sumei de 400 de euro, primele de asigurare voluntară de sănătate și abonamentele medicale private suportate de salariați pot fi deduse la calculul impozitului pe veniturile din salarii pentru serviciile medicale furnizate angajaților și oricărei persoane aflate în intreținerea acestora.
Iar când spunem persoane aflate în întreținere ne referim la soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele salariatului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu trec de 300 de lei într-o lună.