Statutul de salariat poate oferi mai multe avantaje din punct de vedere fiscal, în contextul în care Codul fiscal include mai multe facilități ce pot fi accesate de către persoanele angajate în baza unui contract individual de muncă.
La începutul săptămânii, mai exact luni, Codul fiscal a suferit mai multe modificări, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 177/2017. Printre altele, noul document vizează atât serviciile medicale suportate de angajator pentru propriii salariați, cât și serviciile medicale suportate de angajați.
Astfel, din perspectiva serviciilor medicale suportate de angajator pentru angajați, Codul fiscal stabilea ca venituri neimpozabile, în sensul impozitului pe venit, primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita a 400 euro/an/persoană.
Acum însă, în această categorie au fost adăugate și serviciile medicale sub formă de abonament, ceea ce înseamnă că acestea nu reprezintă avantaj de natură salarială și nu intră în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii dacă, împreună cu primele de asigurare voluntară de sănătate, nu depășesc echivalentul în lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat.
În ceea ce privește serviciile medicale suportate de angajați, începând cu veniturile aferente lunii februarie 2017, pe lângă asigurările voluntare de sănătate, persoanele fizice care obțin venituri din salarii la locul unde se află funcția de bază pot să deducă la plata impozitului pe salarii și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament.
Acum însă, odată cu modificările aduse de Legea nr. 177/2017, salariații vor putea să deducă, în limita a 400 euro/an/persoană, și primele de asigurare/serviciile medicale furnizate oricărei persoane aflate în intreținerea lor.
Potrivit normelor în vigoare, persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele salariatului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 300 lei lunar.
Cu alte cuvinte, începând cu veniturile aferente lunii iulie 2017, persoanele fizice care obțin venituri din salarii la locul unde se află funcția de bază pot să deducă la plata impozitului pe salarii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro:
- asigurările voluntare de sănătate care vizează servicii medicale furnizate angajatului și/sau oricărei persoane aflate în întreținerea sa, suportate de salariat;
- serviciile medicale furnizate sub formă de abonament care vizează servicii medicale furnizate angajatului și/sau oricărei persoane aflate în întreținerea sa, suportate de salariați.
Notă: Mai multe detalii despre deducerea personală acordată în 2017 găsiți aici.