Articol scris de Alexandru Puiu
În ultimul an, zeci de mii de PC-uri cu Windows din diferite colțuri ale globului au fost infectate cu ransomware. Această formă de malware a pus ”pe butuci” instituții ale statului, bănci, fabrici și utilizatori obișnuiți de computer. WannaCry și Petya au ajuns să fie subiecte dezbătute la știrile de la ora 19.00.
Deși nu a fost foarte clar cine a fost responsabil de infecțiile cu ransomware la scară largă, un lucru a fost sigur. Cei de la Microsoft au fost definiți ca vinovați de această situație. Motivul avea legătură cu faptul că toate PC-urile afectate au căzut pradă hackerilor din cauza unei vulnerabilități din Windows. Mai precis, a fost vorba de un protocol defectuos pentru transfer de date care este activat implicit pe Windows 7, Windows 8 și Windows 10.
Ce este SMBv1 și de ce a cauzat WannaCry și Petya
Server Message Block sau SMBv1 este un standard de comunicații în rețeaua locală utilizat pentru partajarea fișierelor. Foarte vechi și nesigur, SMBv1 a fost înlocuit între timp cu SMBv2 și SMBv3. Acestea din urmă sunt amândouă sigure și pot fi lăsate active. SMBv1 este folosit de hackeri pentru a-ți accesa datele din computer în scopul criptării, în aceeași manieră în care un coleg din rețea îți copiază un film.
Bătrânul SMBv1 nu a fost desființat până acum din pricina unor aplicații vechi ce nu sunt compatibile cu variantele actualizate ale aceluiași protocol. În mare parte, este puțin probabil să utilizezi unul dintre acele programe, dar Microsoft menține o listă actualizată cu aplicațiile ce necesită în continuare SMBv1 pentru a funcționa în condiții optime. Aceasta este disponibilă aici.
Dacă nu folosești nici unul dintre programele de mai sus, ar fi bine să te asiguri că ai dezactivat SMBv1 în Windows. Mai mult decât atât, chiar și dacă folosești respectivele utilitare, ar fi bine să faci un efort pentru a căuta alternative. Nu de alta, dar utilizându-le în continuare, riști să pierzi mai mult decât câștigi.
Cum dezactivezi SMBv1 pe Windows 8 și Windows 10
Având în vedere gravitatea și repercusiunile infecțiilor cu ransomware, nimic nu este mai important decât să cauți metode pentru a le preveni. Prin natura lor, dezinfectarea nu este o soluție, iar în momentul în care ai conștientizat problema, cel mai probabil este prea târziu.
Pentru restul de recomandări și mai multe informații pe acest subiect te invităm să citești articolul complet disponibil pe www.playtech.ro.
Comentarii articol (0)