Persoanele care pleacă din țară pentru o perioadă mai mare de șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligate să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale. Așa prevede Codul fiscal. Practic, documentul este necesar indiferent de motivul plecării (studii, muncă, detașare etc.).
Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale trebuie depus la unitatea Fiscului de la domiciliu cu 30 de zile înainte de plecarea din țară. Apoi, în urma analizării acestuia, autoritățile decid dacă rezidența fiscală a cetățeanului care pleacă în străinătate este menținută sau nu în România. În traducere, asta înseamnă că statul decide dacă românii plecați trebuie să achite în continuare impozit în România sau dacă aceștia vor achita impozit doar în țara în care se duc.
„Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăți în ceea ce privește stabilirea modalității de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetățenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea”, au explicat reprezentanții Ministerului Finanțelor într-un comunicat de presă remis recent redacției noastre.
De la 1 ianuarie 2018 va exista și o amendă specială pentru neîndeplinirea obligației de a depune chestionarul de rezidență fiscală. Mai exact, este vorba de o sumă cuprinsă între 50 și 100 de lei. Potrivit oficialilor ministerului, aceasta va reprezenta, de fapt, doar o reducere, deoarece în prezent sancțiunea aplicabilă este între 500 și 1.000 de lei.
Potrivit Codului de procedură fiscală, există, într-adevăr, o asemenea amendă pentru persoanele fizice, însă aceasta are o formulare generală, făcându-se referire la netransmiterea informațiilor obligatorii către Fisc. Cu alte cuvinte, amenda nu este pusă special pentru cei ce nu completează chestionarul de rezidență fiscală, ci aceasta poate fi aplicată în orice situații în care românii nu raportează Fiscului informații obligatorii prevăzute de legislația fiscală.
„Totodată, având în vedere că au fost primite numeroase sesizări care evidențiau că amenzile aplicate pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei (pentru persoanele fizice - n. red.), s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei până la 100 lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Scopul acestei măsuri este reducerea sancțiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligatii declarative”, mai scrie în comunicatul de presă.
Comentarii articol (13)