Românii care vor să plece din țară pentru mai mult de șase luni la rând sau pentru mai multe perioade ce însumează cel puțin șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligați, potrivit legislației fiscale, să notifice Fiscul.
Fiscul trebuie anunțat înainte de plecare prin completarea și depunerea unui chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale. Acest document trebuie depus la Fisc fără ca motivul pentru care persoana respectivă pleacă în străinătate să fie important.
Astfel, potrivit unor lămuriri oferite în trecut redacției noastre de funcționarii Fiscului, trebuie să depună la autorități chestionarul de rezidență fiscală românii care pleacă la muncă, la studii, cei care se mută într-o țară străină etc.
Există totuși și excepții. Mai exact, este vorba despre românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român, care nu sunt nevoiți să depună formularul la plecarea din țară.
Obligația de a depune chestionarul apare în Codul fiscal și este detaliată de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016, iar din 2018 neîndeplinirea acesteia poate fi amendată cu sume cuprinse între 50 și 100 de lei, conform Ordonanței Guvernului nr. 30/2017.
„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” (se găsește la sfârșitul articolului) se completează în două exemplare, dintre care unul se depune sau se transmite prin poștă la Fisc (inclusiv pe cale electronică), iar celălalt rămâne la deponent.
Chestionarul trebuie înregistrat la unitatea de domiciliu a Fiscului cu 30 de zile înainte de plecarea din România. Practic, acest lucru se face pentru ca autoritățile să decidă dacă persoana în cauză trebuie scoasă sau menținută în continuare în evidențele fiscale din România.
Comentarii articol (2)