avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Necompletare chestionar stabilire rezidenta fiscala
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Necompletare chestionar stabilire rezidenta fiscala

Buna ziua,

Ce se intampla daca pana acum nu am mai depus un ˝Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea/sosiread din/in România"?

Sunt cetatean roman si sunt plecata din Romania din 2007. Lucrez de aproape 10 ani in programare de calculatoare in tari din UE cu care Romania are CEDI (conventii de evitare a dublei impuneri/taxari) si am platit toate taxele in tarile in care am lucrat. In aceasta perioada am avut doar o intrerupere in 2013 cand am lucrat o luna in tara dupa care am hotarat sa plec din nou.

In tot acest timp nu am depus nimic la fisc pentru ca nu am considerat ca trebuie avand in vedere CEDI si ca am platit taxe pe tot profitul in afara Romaniei.
Acum am sa primesc dividende de la firma pentru care lucrez si nu o sa fie taxate in tara in care lucrez, tara tot din UE cu care Romania are CEDI.
Firma pentru care lucrez in strainatate imi spune ca sunt rezidenta fiscala in tara in care lucrez si prin urmare platesc acolo toate taxele, doar ca pentru dividende legea de acolo imi da voie sa primesc dividendele in tara de domiciliu(detin proprietate personala doar in Romania).

M-am tot uitat prin legi si se pare ca pe langa declaratia 201 despre venitul obtinut in strainatate ca dividende, as fi obligata sa depun si formulare astea la fisc?:
- Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România
[ link extern ]
- Notificare privind îndeplinirea condițiilor de rezidență potrivit prevederilor art. 7 și art. 59 din Codul fiscal au ale Convenției de evitare a dublei impuneri, încheiată între România și Irlanda, de către persoana fizică plecată din România pentru o peioadă mai mare de 183 de zile
[ link extern ]

In ART. 59 alin. (4) scrie ca as avea "obligația completării și depunerii la autoritatea competentă din România a formularului prevăzut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, și nu va mai face dovada schimbării rezidenței fiscale într-un alt stat."
[ link extern ]

O sa am vreo problema la fisc daca pana acum nu am depus formularele mentionate mai sus? Chestionarul si notificare pot fi trimise si online inainte de a depune declaratia 201 care stiu ca trebuie sa o depun pana in 25 mai 2017 pentru dividendele primite in 2016 (avand in vedere ca nu sunt taxate in tara in care lucrez)?

Multumesc frumos!!
Alina

Alte discuții în legătură

Declaratie unica venituri din afara ue si plecati mai mult de 6 luni din tara valentinkiperi valentinkiperi Buna ziua, Daca am venituri din afara UE dar lipsesc din tara mai mult de 183 zile pe an, trebuie sa declar aceste venituri? Si daca le declar se vor ... (vezi toată discuția)
Rezidenta fiscala Mih77 Mih77 Sunt plecata in Uk de 10 luni, sunt inregistrata la Fiscul de acolo ca PFA (cu sediul in Uk)si tot acolo am inchis anul fiscal si am platit taxele si ... (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)