avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Rezidenta fiscala
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Rezidenta fiscala

Sunt plecata in Uk de 10 luni, sunt inregistrata la Fiscul de acolo ca PFA (cu sediul in Uk)si tot acolo am inchis anul fiscal si am platit taxele si impozitele aferente venitului declarat.Pt ce perioada ar trebui sa solicit certif de rezidenta fiscala in Uk avand in vedere ca anul fiscal se incheie in Rom in dec 2015 iar in Uk in april 2016. Ce ar trebui sa fac ca sa evit dubla impunere si sa fiu in regula si in Rom?Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Just Consulting , Consultant fiscal 18:30, 28 Septembrie 2016
In conformitate cu conventia de evitare a dublei impuneri RO-UK, impozitul pe veniturile realizate de PFA in UK sunt impozabile doar in UK. Astfel, va incadrati la prevederile art.15:
"ART. 15
Profesiuni independente
1. Veniturile realizate de către un rezident al unui stat contractant din exercitarea pe cont propriu a unei profesiuni libere sau a altor activităţi independente cu caracter analog sunt impozabile numai în acel stat, dacă rezidentul nu dispune în celălalt stat contractant de o bază fixa pentru exercitarea activităţii sale sau nu este prezent în acel celălalt stat contractant o perioadă sau perioade care depăşesc în total 183 de zile în anul fiscal vizat. Dacă dispune de o astfel de baza sau este prezent pe o atare perioada sau perioade, veniturile sunt impozabile în celălalt stat contractant, dar numai în măsura în care acestea sunt atribuţiile menţionatei baze fixe sau perioadei ori perioadelor menţionate anterior.
2. Expresia profesiuni libere cuprinde în special activităţile independente de ordin ştiinţific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum şi exercitarea independenta a profesiunii de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist şi contabil."
Pentru anul 2015 va trebui sa depuneti totusi declaratia 201 (termenul a fost 25mai2016, vezi [ link extern ] ...
Dupa o sedere de peste 183 de zile, realizata sau planificata (deja va incadrati), aveti obligatia sa declarati incetarea rezidentei fiscale in RO ([ link extern ] ):
" ART. 3 Are obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România" persoana fizică rezidentă în România,[...], care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive. " Obligatia de depunere a acetui formular a intervenit abia din Iulie 2016. Formularul il gasiti pe site ANAF([ link extern ] .
PS Atentie insa la toate aspectele legate de o impozitare in UK pe toate veniturile realizate (proprietati sau alte surse de venit non-UK), din cate sunt 2 regimuri de impozitare existente (remittance sau arising base of taxation) si trebuie verificat care din ele v-ar avantaja si daca aveti posibilitatea sa optati sau va va fi impus unul din ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa roman lucru in strainatate AndreiJiligan AndreiJiligan Buna ziua, Am un pfa roman si am lucrat mai mult de 183 de zile in Germania in anul 2012, cam 189 zile . La momentul respectiv nu am realizat ca am ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica venituri din afara ue si plecati mai mult de 6 luni din tara valentinkiperi valentinkiperi Buna ziua, Daca am venituri din afara UE dar lipsesc din tara mai mult de 183 zile pe an, trebuie sa declar aceste venituri? Si daca le declar se vor ... (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)