În condițiile în care termenul obișnuit pentru plata celei de-a doua tranșe din impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport a picat anul acesta într-o zi de sâmbătă (30 septembrie), contribuabilii au putut plăti impozitele aferente și luni.
Desigur, vizați de acest termen nu au fost și proprietarii care au plătit integral impozitul anual până la 31 martie 2017, primul termen de plată, și care s-au putut bucura și de o reducere de până la 10%, acordată de autoritățile locale.
Potrivit Codului de procedură fiscală, neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor fiscale principale atrage dobânzi și penalități de întârziere, ca regulă. Totuși, prin excepție de la această prevedere, neachitarea la termen a obligațiilor fiscale principale datorate bugetelor locale atrage majorări de întârziere, și nu penalități.
Concret, nivelul majorării este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Prin urmare, această valoare corespunde unui nivel de 12% într-un an.
Cu alte cuvinte, persoanele fizice și firmele ce dețin clădiri, terenuri și mașini, și care nu au respectat termenul final de plată pentru impozitele anuale pentru 2017 datorează acum și majorări de întârziere, care se aplică din ziua imediat următoare scadenței, adică de ieri.
Potrivit legislației în vigoare, impozitele locale sunt datorate, în 2017, de către persoana care avea în proprietate bunul la 31 decembrie 2016. Astfel, cei care cumpără pe parcursul anului 2017 apartamente, terenuri sau mijloace de transport vor plăti impozitele aferente doar din 2018.
Pentru neîndeplinirea obligațiilor fiscale principale la termenul de scadență, contribuabilii datorează statului după acel termen dobânzi şi penalităţi de întârziere. Despre regimul acestora, valabil anul acesta, am scris aici.