Sistemul de split TVA este reglementat prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA și urmează să devină obligatoriu începând cu ianuarie 2018.
În ciuda facilităților fiscale oferite persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru ca aceastea să implementeze opțional sistemul de split TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, antreprenorii sunt reticienți, fiind preocupați de schimbarea cu impact major asupra felului în care își vor desfășura activitatea.
Mai mult, conform unui sondaj efectuat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România în perioada 8 – 28 august 2017, peste 97% dintre respondenți au afirmat că nu susțin introducerea obligatorie a sistemului split TVA, considerând că această măsură va avea efecte negative asupra activității lor.
Printre efectele negative ce vor afecta mediul de afaceri începând cu anul viitor se numără creșterea birocrației, afectarea cash-flow-ului (diminuarea lichidităților), neclarificarea tuturor aspectelor procedurale, dar și costuri suplimentare legate de schimbarea sistemelor informatice, comisioane bancare, creșterea costurilor contabile sau angajarea de personal suplimentar.
În prezent, plafonul pentru ca o societate comercială să își păstreze statutul de neplătitor de TVA este de 220.000 de lei. În momentul în care o societate depășește acest prag, va trebui să facă demersurile necesare pentru înregistrarea ca plătitoare de TVA.
În acest context, antreprenorii ce dețin firme cu cifre de afaceri anuale ce au depășit acest prag, fiind în prezent plătitori de TVA, se pot gândi la înființarea unor întreprinderi noi și transferul total sau parțial al activității comerciale către acestea.
În mod evident, soluția nu este recomandată tuturor antreprenorilor. Dacă deții o firmă cu o cifră de afaceri foarte mare, înființarea unei noi firme nu este, în niciun caz, o soluție.
În plus, societatea nou înființată va aplica parțial sistemul split TVA, respectiv doar în privința plăților, fiind necesară plata TVA-ului în contul de TVA distinct al furnizorului pentru toate facturile primite. Chiar și în aceste condiții, birocrația va fi mult diminuată, fiind evitată deschiderea unui cont special de TVA la bancă sau trezorerie și problemele de lichiditate care decurg de aici.
Taxele de înmatriculare au dispărut la începutul anului
La începutul anului, autoritățile au luat decizia de a elimina o serie de taxe percepute de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), inclusiv cele cerute pentru înmatricularea unei societăți, astfel că înființarea unei întreprinderi noi este, în prezent, mult mai facilă, urmând a fi plătite doar serviciile conexe, precum rezervarea de denumire sau publicarea în Monitorul Oficial.
Documentele necesare înființării unei societăți comerciale, precum și etapele pe care va trebui să le parcurgi sunt prezentate pe site-ul ONRC, în funcție de forma juridică agreată, întregul proces de înmatriculare fiind estimat să dureze două zile, în lipsa oricăror complicații ce ar necesita completarea dosarului inițial și care ar prelungi termenul de soluționare.
Principalul avantaj al înființării unei noi întreprinderi, în contextul introducerii sistemului de split TVA, îl reprezintă, în acest context, tocmai faptul că noua întreprindere va fi înființată ca neplătitoare de TVA.
Înființarea unei noi întreprinderi nu este lipsită, însă, de dezavantaje sau piedici, iar câteva dintre cele mai importante sunt detaliate mai jos:
- în anumite situații, firma veche nu poate fi pur și simplu radiată de pe o zi pe alta, ca urmare a contractelor comerciale încheiate aflate încă în derulare;
- existența unor contracte de leasing sau împrumut complică suplimentar procesul de renunțare la activitatea desfășurată prin intermediul vechii întreprinderi;
- o persoană nu poate fi asociat unic în două sau mai multe companii, astfel că și acest aspect necesită rezolvare prin cooptarea în rândul asociaților a cel puțin unei persoane suplimentare;
- plata datoriilor existente și lichidarea patrimoniului deținut de către vechea societate pot fi procese de durată;
- reticiența unor clienți de a-și continua colaborarea cu o altă societate comercială nou-înființată, neplătitoare de TVA, fără istoric comercial și portofoliu.
Dacă decizia de a transfera activitatea comercială asupra unei societăți nou-înființate este deja luată, trebuie să îți radiezi întreprinderea veche. Atunci când o firmă este doar abandonată, fără depunerea periodică a situațiilor fiscale periodice necesare, riști probleme cu cazierul fiscal.
O firmă abandonată nu este pur și simplu ștearsă miraculos din evidențele ONRC, ci, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, este doar dizolvată din oficiu, nu și radiată, iar diferența dintre acești doi termeni, precum și procedura privind închiderea unei societăți sunt detaliate în cadrul acestui articol.
Având în vedere că dizolvarea, lichidarea și radierea unei societăți comerciale existente sunt procese de lungă durată, pentru o perioadă de timp, antreprenorul poate fi nevoit să își desfășoare activitatea prin intermediul a două firme deținute concomitent, ceea ce va conduce cu siguranță la creșterea cheltuielilor contabile.
Atunci când înființezi o societate nouă doar cu scopul de a evita plata TVA, trebuie să știi că obligația înregistrării în scopuri de TVA poate reapărea în viitor. Acest lucru se va întâmpla dacă în decursului unui an calendaristic vei obține o cifră de afaceri mai mare decât plafonul de 220.000 de lei.