Conform Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate să implementeze sistemul split TVA începând cu 1 ianuarie 2018. Acest lucru presupune deschiderea unui cont bancar special prin intermediul căruia vor fi derulate exclusiv operațiunile de încasare și plată a TVA-ului în relația cu furnizorii, clienții și statul.
În ciuda facilităților fiscale oferite persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru ca aceastea să implementeze opțional sistemul de split TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, antreprenorii sunt reticienți, fiind preocupați de schimbările majore asupra felului în care își vor desfășura activitatea.
Implementarea în mod obligatoriu a sistemului de split TVA va avea, în opinia antreprenorilor, urmări grave asupra lichidității unei societăți, aceasta pierzând controlul asupra unei părți însemnate a fluxului de numerar pe care îl generează. De asemenea, obligativitatea deschiderii unor conturi speciale pentru operațiunile legate de plata și încasarea TVA-ului va conduce la o birocrație excesivă în relația cu Trezoreria Statului, dar și cu băncile comerciale. Nu în ultimul rând, această măsură va genera costuri suplimentare companiilor (dublarea operațiunilor contabile va genera dublarea comisioanelor bancare, dar și prin creșterea așteptată a tarifelor contabile).
În acest context, persoanele impozabile înregistrate în prezent în scopuri de TVA ar putea evita implementarea sistemului de split TVA, alegând să-și divizeze activitatea desfășurată prin înființarea mai multor companii neplătitoare de TVA.
În prezent, plafonul pentru înregistrarea în scopuri de TVA a oricărei persoane impozabile este stabilit la 220.000 de lei. Depășirea acestui prag va conduce la înregistrarea întreprinderii în scopuri de TVA, aceasta fiind obligată, începând cu 1 ianuarie 2018, să aplice măsurile prevăzute de mecanismul de split TVA.
Persoanele impozabile înregistrate în prezent în scopuri de TVA pot alege să își transfere activitatea economică desfășurată către o întreprindere nou înființată și care va fi înregistrată, până la depășirea plafonului sus amintit, ca neplătitoare de TVA. Măsura, deși nu este aplicabilă în toate situațiile, poate scuti companiile cu o cifră de afaceri mică de implementarea sistemului de split TVA, începând de anul viitor.
În acest context, companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei pot alege divizarea activităților prin înființarea mai multor companii neplătitoare de TVA.
Companiile nou înființate vor emite facturi clienților lor fără TVA, fiind însă obligate să achite TVA-ul aferent bunurilor și serviciilor cumpărate de la furnizori.
În acest caz, firmele nou înființate nu vor fi obligate să își deschidă conturi speciale de TVA, nu vor ține o evidență zilnică a plăților de TVA și nu vor avea sume importante de bani indisponibilizate într-un cont bancar scos complet în afara controlului lor.
Totuși, implementarea unui astfel de sistem are și câteva dezavantaje:
- firmele nou înființate vor rămâne neplătitoare de TVA până în momentul în care cifra de afaceri va depăși plafonul maxim amintit anterior. În cazul în care acest lucru se va produce, firmele se vor transforma în plătitoare de TVA, anulând avantajul neînregistrării în scopuri de TVA. Totuși, activitatea suplimentară poate fi externalizată către o firmă nou-înființată, în aceleași condiții ca cele descrise mai sus;
- în cazul înființării mai multor întreprinderi, costurile contabile vor crește substanțial;
- societățile astfel înființate nu își vor putea deduce TVA-ul achitat furnizorilor înregistrați în scopuri de TVA, având, în final cheltuieli mai mari. Efectele pot fi contracarate parțial prin alegerea unor furnizori neplătitori de TVA, la rândul lor.
Taxele de înmatriculare au dispărut la începutul anului
Începând cu luna februarie a acestui an, Oficiul Național al Registrului Comerțului a eliminat mai multe taxe percepute pentru înmatricularea unei întreprinderi, ceea ce face ca înregisrarea unei activități economice să fie mai facilă decât a fost în trecut.
Documentele necesare înființării unei societăți comerciale, precum și etapele pe care va trebui să le parcurgi sunt prezentate pe site-ul ONRC, în funcție de forma juridică agreată, întregul proces de înmatriculare fiind estimat să dureze două zile, în lipsa oricăror complicații ce ar necesita completarea dosarului inițial și care ar prelungi termenul de soluționare.