avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PLAFON VENIT IN SCOPUL INREGISTRARII DE TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PLAFON VENIT IN SCOPUL INREGISTRARII DE TVA

Stimati Domni,
Care este plafonul venitului pt. care o I.I. neplatitoare de TVA este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, si la care curs al Euro se calculeaza?.
De asemeni,daca intr-una din luni depasesc cuantumul lunar aferent acestui plafon devin automat platitor ireversibil de TVA ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 20:13, 10 Ianuarie 2013
Stimate domn,

Potrivit art.152, alineatul 1 din CF, scutirea de taxa pentru intreprinderile mici este aplicabila acelor persoane impozabile a caror "cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei".
Atentie la modul de determinarea a cifrei de afaceri si la tipurile de operatiuni care intra in calculul acesteia(art.152, alin.2)
Depasirea plafonului atrage dupa sine obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data depasirii acestuia. Data depasirii sau atingerii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care a fost depasit plafonul. Spre exemplu, daca ati depasit plafonul in luna noiembrie, data depasirii se considera a fi 1 decembrie.
De retinut faptul ca in cazul in care nu solicitati inregistrarea la depasirea plafonului, organele fiscale au dreptul sa stabileasca obligati accesorii de la data la care ar fi trebuit sa aiba loc inregistrarea in scopuri de Tva.
In ce priveste ireversibilitatea inregistrarii, aceasta este aplicabila cel putin in anul in care care a avut loc inregistrarea.

Numai bine
Multumesc pt amabilitatea de a-mi raspunde, ce am inteles:
plafon 220.000 lei/an ; 220.000 : 12 = 18.333,3 lei/ luna
daca de ex. in luna noiembrie am depasit cuantumul lunar 18.333,3 lei devin in luna urmatoare obligat sa ma inregistrez in scopuri de TVA ?
cu respect
Acest mod de clacul lunar, este aplicabil numai pentru entitatile infiintate in cursul anului fiscal, deoarece plafonul se calculeaza in acest caz proportional cu numarul de luni de activitatea de la data infiintarii. Ex. O entitate infiintata in luna iunie a anului, plafonul se determina proprotional cu lunile de activitate ramase pana la sfarsitul anului.
220.000 : 12=18.333,30 lei x 6=110.000 lei.

In cazul unei entitati care isi desfasoara activitatea de la inceputul anului fiscal, plafonul se considera atins in momentul in care cifra de afaceri ajunge la 220.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la platitor de tva ayleena ayleena Buna ziua, La sf anului 2012 am avut o cifra de afaceri de 130.000 (firma a fost infiintata in aprilie 2012). La sf lui martie 2013 cifra de afaceri a fost ... (vezi toată discuția)
Cu ce data devin faptic platitor de tva lylyan lylyan Daca in august depasesc plafonul de 220000 lei ce am de facut? Si cu ce data facturez cu TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Depasire plafon cifra de afaceri de 35000 euro ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU firma este platitoare de impozit pe profit si de tva si depune declaratiile trimestrial.la sfarsitul anului 2008 am depasit cifra de afaceri de 35000 ... (vezi toată discuția)