Persoanele juridice și persoanele fizice plătitoare de TVA care prestează servicii sau livrează bunuri taxabile, în România, aplică sistemul plății defalcate a TVA, cunoscut și ca split TVA, în 2018, în cazul în care înregistrează anumite datorii la plata TVA sau se află în procedura de insolvență.
Practic, noul mecanism presupune deschiderea unui cont special de TVA la Trezorerie și/sau la bănci, cont în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii către furnizorii ce aplică sistemul split TVA.
Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, cea care a introdus sistemul splitării de TVA, plata de TVA în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului înregistrat în sistemul split TVA va putea fi corectată, fără sancțiuni, într-un termen de șapte zile lucrătoare de la data plății eronate.
În schimb, dacă termenul de șapte zile lucrătoare va fi depășit, fără ca plata să fie îndreptată, se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din suma plătită eronat, începând cu ziua plății greșite și până în ziua corectării, dar nu mai mult de 30 de zile.
Astfel, în cazul în care beneficiarii nu achită taxa în contul de TVA al furnizorului, furnizorul are dreptul de a vira/depune taxa în contul de TVA propriu. Dacă însă acest lucru nu se întâmplă în cele 30 de zile, beneficiarii vor fi sancționați cu 0,06% pe zi din valoarea TVA.
Astfel, să presupunem că un client plătește greșit întreaga valoare a produsului/serviciului în contul curent al beneficiarului/prestatorului și nu plătește TVA în contul dedicat acestei taxe. Din acel moment, acesta va avea șapte zile lucrătoare în care va putea face corecția, fără consecințe. După expirarea acestei perioade de grație, se va trece la aplicarea sancțiunilor prezentate anterior.
De altfel, odată deschis contul de TVA la Trezorerie și/sau la bancă, acesta va trebui comunicat, obligatoriu, tuturor furnizorilor și clienților. În caz contrar, OG nr. 23/2017 stabilește amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei.
Notă: Lista completă a articolelor pe care le-am scris despre split TVA este aici.