Sistemul split TVA va presupune din ianuarie 2018 folosirea obligatorie a unui cont special numai pentru încasarea și plata taxei pe valoarea adăugată. În acest sens, tuturor companiilor plătitoare de TVA li se va deschide automat un cont de TVA la Trezoreria Statului, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
Chiar dacă acele conturi de TVA vor fi deschise gratuit de Trezorerie, iar comisioanele pentru operațiuni vor fi suportate de stat, firmele ar putea să aleagă băncile pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții bune. Însă asta ar însemna că va exista o dublare o costurilor companiilor cu comisioanele. Cel puțin.
„Din păcate, conturile deschise din oficiu la Trezoreria Statului sunt foarte greu de folosit, programul de lucru cu publicul este unul restrictiv, nu există sistem de plăți online, încă se mai semnează de primire pentru orice extras de cont primit, ceea ce îngreunează foarte mult activitatea. Majoritatea antreprenorilor vor prefera să deschidă un cont bancar pentru TVA, ceea ce va însemna o dublare a costurilor privind comisioanele bancare. Practic, pentru orice sumă achitată către furnizori va fi nevoie să se facă două plăți, care vor fi individual comisionate. Conturile aferente TVA vor avea cel mai probabil și comisioane de administrare percepute lunar”, a declarat, la solicitarea avocatnet.ro, Roxana Ene, expert contabil și managing partner la Accountable.
Evident, banii ce vor fi plătiți în plus băncilor vor reprezenta doar o parte din costurile estimate de specialiști. Expertul contabil Elena Rădulescu ne-a spus recent că introducerea split TVA ar putea necesita noi angajări (ce presupun costuri salariale suplimentare pentru companii) și cheltuieli curente (bani pentru deplasări mai multe la bănci, fie pentru curse cu taxiul, fie pentru benzina/motorina folosită de automobilele firmelor).
De asemenea, la capitolul costuri suplimentare vor putea apărea și sume pentru modificarea sistemelor informatice financiar-contabile și de gestiune. „Costurile suplimentare generate de noua reglementare (modificarea sistemelor informatice financiar-contabile și de gestiune, muncă suplimentară pentru evidența detaliată a plăților/încasărilor, comisioane bancare, finanțarea deficitului de trezorerie generat de blocarea unor sume în contul de TVA etc.) sunt o realitate care va trebui, din păcate, asumată de către contribuabili”, a explicat, într-un articol remis recent redacției noastre, Alex Milcev, partener și lider al Departamentului de asistență fiscală și juridică la EY România.