Sistemul split TVA va deveni obligatoriu pentru companiile plătitoare de TVA de la 1 ianuarie 2018, conform Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA. Acest sistem va presupune folosirea unui cont special pentru încasarea și plata taxei.
În ceea ce privește partea de implementare tehnică a sistemului, specialiștii estimează că aceasta va necesita un volum de muncă sporit din partea angajaților. De exemplu, societățile care aplică mai multe cote de TVA sau micile magazine care lucrează cu numerar se vor lovi de dificultăți de la 1 ianuarie 2018.
„Da, implementarea tehnică va presupune un efort semnificativ. Practic, sistemele informatice vor trebui să calculeze în cazul societăților care lucrează cu clienți persoane fizice, de exemplu, pe volume mari de tranzacții, să separe TVA aferentă încasărilor de principal. Dacă există cote de TVA diferite, implementarea va fi mult îngreunată. De asemenea, în cazul micilor magazine, care lucrează cu numerar, cu distribuitori și persoane fizice, va fi foarte greu să se calculeze zilnic și să se depună în contul bancar diferența de TVA”, a declarat, la solicitarea redacției noastre, Roxana Ene, expert contabil și managing partner la Accountable.
Concret, implementarea tehnică a sistemului split TVA va necesita multă muncă, atât din partea firmelor, cât și din partea autorităților, iar beneficiile ar putea să nu fie chiar grozave. „Fluxurile de cash flow vor fi mult îngreunate, vor exista blocaje, erori de calcul, sancțiuni și, în general, multă muncă și beneficiul la bugetul de stat se estimează a fi minim. Chiar și autoritățile fiscale vor avea o explozie de mici cereri de rambursare și solicitări de aprobare a plăților din conturile de TVA. Trezoreriile vor trebui să facă angajări masive, să dezvolte un sistem de plăți online”, a adăugat specialista, care a indicat și că firmele ar putea plăti sume considerabile sub forma comisioanelor bancare.
Desigur, implementarea tehnică va necesita și investiții suplimentare, așa cum este de părere Alex Milcev, partener și lider al Departamentului de asistență fiscală și juridică la EY România, într-un articole remis recent redacției noastre: „Costurile suplimentare generate de noua reglementare (modificarea sistemelor informatice financiar-contabile și de gestiune, muncă suplimentară pentru evidența detaliată a plăților/încasărilor, comisioane bancare, finanțarea deficitului de trezorerie generat de blocarea unor sume în contul de TVA etc.) sunt o realitate care va trebui, din păcate, asumată de către contribuabili”.
În fine, expertul contabil Elena Rădulescu a indicat că introducerea split TVA ar putea necesita costuri salariale suplimentare pentru companii (pentru noi angajări) și cheltuieli curente suplimentare (bani pentru deplasări mai multe la bănci, fie pentru curse cu taxiul, fie pentru benzina/motorina folosită de automobilele firmelor).