Concret, Ionuț Mișa, ministrul finanțelor, a spus marți că se va da o lege care va impune, practic, majorarea salariilor brute plătite angajaților. Ideea este ca, în acest fel, dacă se trec în totalitate în sarcina salariaților contribuțiile sociale, să nu existe riscul ca salariul net primit lunar de aceștia să scadă, dacă angajatorii sunt de rea-credință.
„Da, va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului și angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. E o reglementare fiscală care se aplică tuturor agenților economici dintr-o economie. Statul are dreptul, atunci când consideră, să stabilească niște reguli și principii fiscale”, a declarat Ionuț Mișa, citat de Digi24.
Pe marginea acestui aspect, Gabriel Sincu, director executiv în Departamentul de asistență fiscală și juridică al EY România, a precizat că măsura este bună, chiar dacă vorbim, practic, doar de o schimbare de „prezentare” a salariului brut. Astfel, salariul net va rămâne același, iar angajatorii nu vor avea niciun cost suplimentar, motiv pentru care e greu de crezut că vreuna dintre părți va avea ceva împotriva măsurii.
„Rămân la părerea că, în măsura în care va fi aplicată corect, această modificare este una dintre puținele legi bune în materie de fiscalitate ale puterii actuale. Mai exact, noua lege ar trebui să oblige angajatorii să includă în salariile brute contribuțiile sociale care până acum erau în sarcina lor. În plus, cotele de contribuții vor fi ajustate a.i. după deducerea acestora din noul salariu brut, angajatul nu va pierde nimic la salariul net. Angajatorul rămâne cu același cost, angajatul cu același salariu net. Singura diferență este una de prezentare pe statul de plată, unde omul va putea să vadă cât din munca lui se duce la stat și cât îi rămâne în buzunar”, a explicat Gabriel Sincu într-o postare publică pe rețeaua de socializare Facebook.
Pentru a-și motiva opinia, specialistul a dat ca exemplu salariul mediu brut pe economie, care, în momentul de față, este de 3.131 de lei (din care 2.244,08 lei este salariul net). Concret, lucrurile stau în felul următor:
În prezent, pentru un salariu net de 2.244,08 lei:
-
3.131 de lei este salariul brut, din care:
- 886,92 lei reprezintă contribuțiile sociale și impozitul pe venit datorate de salariat;
- în plus, 712,30 lei reprezintă contribuțiile sociale datorate de angajator, dar care nu sunt incluse acum în salariul brut;
- rezultă că suma de 3.843,30 lei reprezintă cheltuiala totală a angajatorului cu salariul.
Din 2018, după trecerea contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina salariaților, pentru același salariu net de 2.244,08 lei:
-
3.843,30 lei va fi salariul brut, din care:
- 1.599,22 lei - contribuțiile sociale și impozitul pe venit datorate de salariat;
- rezultă că suma de 3.843,30 lei va reprezenta cheltuiala totală a angajatorului cu salariul.
Așa cum se poate observa foarte ușor, schimbarea „prezentării” salariului brut prin includerea în acesta a părții de contribuții sociale datorate acum de angajatori nu implică nici o scădere a salariului net, nici o creștere a costurilor angajatorului. Lucrurile rămân exact la fel.
„În aceste condiții, dacă legea va obliga un angajator privat să mărească salariul brut (...), ce ar fi în neregulă? Cu ce este prejudiciat angajatorul? Dacă i-ar trece prin cap să pornească o acțiune judecătorească împotriva acestui act normativ, ce ar susține? Că nu îl lasă legea să îl păcălească pe angajat? Pe de altă parte, angajatul nu va pierde nici el nimic din ce avea inițial. Deci, iarăși, nu văd motivul pentru care ar face scandal”, a susținut Gabriel Sincu.
De precizat că, în exemplul de mai sus, n-am luat în calcul reducerea numărului de contribuții sociale (de la șase la două) și nici scăderea impozitului pe venit (de la 16% la 10%), pe care Executivul le vrea aplicate în curând. Practic, dacă se iau aceste măsuri, banii ce se duc la stat pentru contribuții sociale și impozit pe venit vor fi mai puțini, însă banii rămași în buzunarul angajatului vor fi aceiași.
Reducerea numărului de contribuții sociale obligatorii pe care le au de plătit angajatorii pentru propriii salariați este unul dintre obiectivele Guvernului Tudose pentru anul 2018. Dintre cele șase contribuții achitate în prezent urmează să fie păstrate doar cea pentru sănătate și cea pentru pentru pensii. Acestea vor fi suportate doar de salariați, însă angajatorii vor fi cei care le vor calcula, reține și plăti la stat.
Salariul net este suma lunară pe care angajatul o primește „în mână”, după scăderea contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit. Salariul brut include salariul net, contribuțiile sociale și impozitul pe venit.
Atenție! Intenția anunțată de ministrul finanțelor NU se aplică momentan. Pentru a deveni realitate, aceasta trebuie transpusă într-un proiect de act normativ, adoptată de legiuitor și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (8)