Economiştii îl contrazic pe Mişa: Nu poţi interveni cu o lege în contracte private
Patronii ar putea fi obligaţi prin lege să crească salariile angajaţilor de la anul, astfel încât veniturile acestora să nu scadă odată cu trecerea contribuţiilor sociale în sarcina lor. Specialiştii avertizează însă că planul este sortit eşecului. Firmele pur şi simplu nu pot fi forţate să schimbe contractele aşa cum vrea statul. Ar fi neconstituţional.
Specialiştii avertizează însă că Executivul riscă să încalce Constituţia.
Cristian Păun, profesor de economie: „Problema mare este că nu poţi interveni cu o lege în contractele private. Încalci prevederi constituţionale. Până la urmă, contractul este legea părţilor într-o economie de piaţă. Aruncăm în aer institituţia contractelor private, între care intră şi contractul privat de muncă”.
Cu alte cuvinte, tot patronii vor avea ultimul cuvânt în privinţa creşterilor salariale.
Lista băncilor care nu au declarat profit
Banca Comercială Română, OTP Bank, Piraeus şi Garanti Bank sunt câteva dintre cele 31 de bănci care nu au declarat profit în ultimii cinci ani. Sunt dezvăluirile făcute de Ministrul de Finanţe. Ionuţ Mişa a venit cu lista în Parlament. El a fost chemat la audieri în Comisia Economică, pentru că senatorii au vrut să afle care sunt băncile care au declarat pierderi în ultimii ani.
Programul Prima Casă, pe cale de dispariție
Din ce în ce mai multe semnale indică faptul că programului Prima Casă i se pune cruce. Pentru acest an, banii alocați de Guvern s-au terminat.
Cei care vor să cumpere un apartament prin Programul Prima Casă mai au de aşteptat până în primăvară. Momentan, fondurile s-au epuizat, iar suplimentări pentru garanţii nu se vor mai face anul acesta, anunţă Fondul Naţional de Garantare. Mai mult, programul intră de anul acesta într-un proces de decelerare, potrivit incont.ro.
Simona Tărtăcuță, director de comunicare FNGCIMM: “La momentul lansării, statul a spijinit cererea, accesul unei anumite categorii. Rolul statului nu-şi mai are reflectarea directă în derularea acestui program pe termen lung.”
Semnele conform cărora programulul se apropie de sfârșit sunt din ce în ce mai multe. Critici îndreptate împotriva programului au venit inclusiv din partea Băncii Naționale a României.
Liviu Voinea, viceguvernator al BNR spune într-o analiză că Programul i-a ajutat prea puțin pe cei cu venituri mici, cum își propusese la inceput. In plus programul a presupus un efort bugetar important.
Comentarii articol (0)