Mecanismul plății defalcate a TVA, cunoscut și ca split TVA, trebuie aplicat în 2018 de anumite persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, astfel că mulți contribuabili s-au întrebat ce se va întâmpla cu firmele care au de recuperat TVA de la stat.
Comparativ cu sistemul actual al rambursării de TVA, companiile trebuie să știe că nu se schimbă nimic. Astfel, TVA-ul solicitat la rambursare va fi virat în contul curent al contribuabilului, cu excepția situației în care acesta solicită expres rambursarea în contul de TVA.
Totodată, dacă firma se va găsi, la momentul aplicării split TVA, în situația în care va avea sold de TVA de rambursat, iar ulterior va avea TVA de plată, atunci sumele se vor compensa în decontul de TVA, însă TVA-ul încasat în contul de TVA va rămâne acolo, neexistând posibilitatea retragerii lui.
Este important să precizăm că decontarea sumelor cu care se alimentează contul de TVA este diferită de rambursarea sumelor de TVA care se cuvin firmelor care în cursul unei perioade de raportare au dedus TVA mai mult decât au colectat.
De altfel, aprobarea decontării sumei cu care s-a alimentat contul de TVA va putea fi cerută în anumite situații, iar una dintre acestea este cea în care firma trebuie să achite TVA către furnizorii săi, însă nu a primit TVA din partea clienților proprii, sau dacă l-a primit, acesta este mai mic decât TVA-ul ce trebuie plătit către furnizori.
În acest caz, firma va trebui să alimenteze contul său de TVA din contul curent. Apoi, din contul propriu de TVA va plăti valoarea TVA către contul de TVA al furnizorului.
Notă: Sistemul split TVA a devenit obligatoriu, din 2018, doar pentru firmele cu datorii la plata TVA și cele în insolvență, celelalte companii având libertatea de a implementa sau nu sistemul. Aveți detalii aici.